Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vegetariáni, vegani a frutariáni...

O zdravé výživě se dříve nemluvilo a dost možná ani moc nevědělo. Doba se změnila. Dnes už víme, že by se měl náš jídelníček skládat z čerstvých potravin, ovoce a zeleniny. Bez nadbytku cukru a masa se docela dobře obejdeme.

Vegetariánství

Vegetariánství je asi nejčastějším způsobem zdravého stravování. Vegetariáni ze svého jídelníčku vynechávají jenom maso, a to ze všech živočichů. Nejsou tedy povoleny ani ryby, které mnoho „vegetariánů“ konzumuje. Maso sice obsahuje některé zdraví prospěšné látky, které však lze do těla dostat i z jiných potravin. Navíc je dnes maso bohužel plné i látek, které našemu organismu spíše škodí, například hormonů. Pokud si tedy vegetarián umí správně sestavit jídelníček, nechybí mu v něm žádné důležité složky a živiny a žije zdravě. Díky vegetariánskému způsobu stravování se člověk může cítit lehce, zdravě a dobře. Tělo vegetariána je navíc ušetřeno náročného, osmihodinového trávení masa.

Veganství

Veganství je v podstatě založeno na konzumaci čistě rostlinné stravy. V jídelníčku vegana nenajdete maso ani masné výrobky, mléko ani mléčné výrobky, ani vejce. Veganem člověk může být z etického důvodu, kdy například vyřadí z jídelníčku i takové rostlinné produkty, při jejichž získávání trpí nějací živočichové. Příkladem zde může být palmový olej.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že veganství není zdravým způsobem stravování. Bez masa se ale člověk klidně obejde. Co se týče mléka, pokud ho nemáte od vlastní krávy, která spásá jenom nehnojenou trávu, není moc zdravé, spíše naopak. Pro naše tělo je mnohem prospěšnější mléko sójové, rýžové nebo mandlové. Podstatnou část jídelníčku veganů tvoří čerstvé ovoce a čerstvá zelenina, luštěniny, sója, tofu nebo ořechy. Běžně dnes seženete veganské pečivo nebo třeba těstoviny. Vegani si mohou dopřát plnohodnotné potraviny.

Makrobiotická strava

Dalo by se říci, že tento způsob stravování je pro člověka nejpřirozenější. Zastánci makrobiotické stravy nekonzumují průmyslově upravené a vyráběné produkty. Z jídelníčku tedy vyřazují sýr, uzeniny nebo třeba hamburgery a jiné potraviny z fast foodu. Makrobiotická strava se skládá ze zeleniny, ovoce, celozrnných potravin, ryb, luštěnin a ořechů. Průmyslově upravený cukr zde nemá místo. Makrobiotický způsob stravování je pro lidské tělo prospěšný. Dodává mu pouze ty potraviny, které dokáže snadno spotřebovat a nezatěžuje organismus těžko stravitelnými chemickými látkami.

Raw food

Raw food neboli vitariánství je založeno na syrové stravě. Potraviny nesmí být tepelně upraveny při vyšší teplotě než 42 stupňů Celsia. Vyznavači tohoto způsobu stravování zakládají svůj jídelníček na důležitosti enzymů pro správné trávení. Právě vařením jsou tyto enzymy ničeny. Raw food má hned několik výhod. Posiluje imunitní systém, zpomaluje proces stárnutí buněk a dodává energii. Dnes existuje celá řada e-shopů s raw a bio potravinami.

Frutariánství

Jedná se o poněkud nezvyklý trend v oblasti zdravé výživy. Dalo by se říci, že frutariánství je velmi čistá forma veganství. Frutariáni nekonzumují žádné živočišné produkty. Jejich jídelníček tvoří v podstatě plody ovoce a zeleniny, které dozrály zcela samostatně. Musely tedy samy spadnout ze stromu či keře, na kterém rostly. Kromě ovoce a zeleniny jedí vyznavači frutariánství ořechy a semínka.

Hlavní myšlenkou této formy stravování je to, že ovoce představuje plnohodnotný organismus, který si zaslouží patřičné zacházení. Odborníci se na frutariánství dívají trochu skrz prsty. Dospělému člověku prospívá jenom po omezeně dlouhou dobu. Rozhodně by se takto neměly stravovat děti během vývoje. Ovšem na druhou stranu bylo dokázáno, že frutariáni mají velmi kvalitní pleť a zdravé vlasy zářící zdravím.

Vegetariáni, vegani a frutariáni...

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!