Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Aby vás nebolely zuby

Řada lidí péči o chrup nějak zanedbává. A to je chyba. Správná péče o zuby přispívá ke zdraví ústní dutiny, minimalizuje riziko vzniku zubního kazu a onemocnění dásní.

Správný zubní kartáček

Zásadní je vybrat vhodný zubní kartáček. Musíte zohlednit velikost svých úst, abyste při čištění zubů nemuseli pusu nepřirozeně otevírat. Také by vám měl kartáček dobře sedět v ruce. Myslete také na citlivost svých dásní a podle toho bolte tvrdost kartáčku.

Doba čištění

Každý ví, že by si měl zuby čistit minimálně dvakrát za den. Ale jak dlouho? Zubům se vždy věnujte alespoň dvě minuty. Pokud vám připadá obtížné tohoto času dosáhnout, zubní lékaři doporučují rozdělit ústa pomyslně na čtyři části, přičemž každou budete čistit po dobu 30 sekund. Některým lidem zase pomáhá, když při čištění zubů sledují televizi nebo poslouchají hudbu.

Všeho moc škodí

Přehnaná péče vašim zubům zrovna moc neprospěje. Pokud si zuby čistíte častěji než třikrát za den, oslabujete tak zubní sklovinu a poškozujete své dásně. Stejného výsledku dosáhnete, když budete po čištění příliš tlačit na kartáček nebo budete čistit zuby po dlouhou dobu.

Správná technika

Asi nejdůležitější je při čištění zubů správná technika. Vyhněte se širokým tahům ze strany na stranu, tím můžete poranit dásně a poškodit zubní sklovinu. Kartáček směřujte k dásním pod úhlem 45 stupňů. Zuby pak čistěte krouživými pohyby. Tak ze zubů odstraníte plak a zároveň namasírujete dásně. I když je to někdy obtížné, nezapomínejte čistit také špatně přístupná místa ve vašich ústech, jako je vnitřní strana zubů, zadní část stoliček nebo jazyk. S čištěním mezizubních prostorů vám pomohou mezizubní kartáčky nebo zubní nit.

Střídání

Není dobré začínat vždy s čištěním zubů na stejném místě. Ovšem podle dentistů to tak dělá většina lidí. Avšak střídání startovací čistící pozice přispívá k udržení pozornosti po celou dobu čištění zubů. Zkrátka nebudete své zuby čistit stereotypně a nezačnete se brzy nudit.

Zubní pasta

Zubní pastu vybírejte pečlivě. Ty se silnými bělícími účinky není například vhodné používat každý den. Bělící částečky by totiž vaše zuby mohly poškodit. Výborné jsou zubní pasty s obsahem fluoridu. Pokud vás trápí zažloutlé zuby, sáhněte čas od času po pastě s bělícím účinkem. Použít můžete také ústní vodu.

Pozor na kyselost v ústech

Dávejte si pozor, kolik kyselých potravin a nápojů denně konzumujete. Limonády, energetické nápoje, káva, ale i ovocné džusy obsahují kyseliny, které způsobují změkčení zubní skloviny. Po konzumaci kyselých potravin a nápojů si vyčistěte zuby nejdříve za půl hodiny. Tak změklou zubní sklovinu nepoškodíte.

Čistý zubní kartáček

Oplachujete dostatečně po vyčištění zubů svůj kartáček? Je to velice důležité. Pokud to neděláte pečlivě, zůstanou na kartáčku bakterie z úst. Zbytky zubní pasty začnou zase poškozovat štětiny kartáčku. Udržujte tedy svůj zubní kartáček v čistotě.

Výměna kartáčku

Podle dentistů byste si měli pořídit nový zubní kartáček každé 3 až 4 měsíce. Kdy máte kartáček vyhodit, to poznáte nejlépe podle opotřebování štětin.

Aby vás nebolely zuby

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!