Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zázrak zvaný ženšen

Léčivé účinky ženšenu využívali již obyvatelé staré Číny před více než 5000 lety. V Číně dodnes ženšen symbolizuje božskou harmonii na Zemi. Botanické označení Panax má původ v řeckém slově panacea – "všehojící".

Ženšen má pozitivní vliv na psychiku i zdraví člověka. Extrakty získávané z kořenů ženšenu snižují negativní dopady stresu na člověka, zároveň dokáží zlepšit koncentraci a paměť. Ženšen dokáže také dokonce mírnit deprese. Látky obsažené v ženšenu posilují mužskou potenci i plodnost, zvyšují chuť k jídlu, pomáhají při žaludečních i střevních potížích a průjmech, mírní revmatismus a migrény.

Dnes již o léčivých schopnostech ženšenu není pochyb. Často se používá jako adaptogen, tedy prostředek, který je schopen normalizovat fyziologické funkce, a to v závislosti na tom, co zrovna člověk potřebuje. Využívány jsou zejména kořeny ženšenu, které jsou sbírány srostlé, což zhruba odpovídá pátému až sedmému roku rostliny.

Existuje hned několik druhů ženšenu. Nejznámější a nejlépe prozkoumané jsou druhy Panax ginseng (čínský či korejský ženšen) a Panax quinquefolius (americký ženšen).

Panax ginseng, čínský nebo také korejský ženšen, roste ve východní Asii a v Rusku, dále pak v některých oblastech Mandžuska a severní Koreje. Tento druh ženšenu, stínomilná trvalka, má drobné bílé kvítky, červené bobule a nažloutlý kořen. Kořen má schopnost zahřívat organismus. Dodává člověku sílu a vytrvalost, udržuje ve zdraví sekreci hormonů endokrinního systému, dokáže zlepšit sluch i zrak, zbavuje únavy a stresu. Panax ginseng najdeme ve dvou formách – jako červený a jako bílý ženšen.

Panax quinquefolius, tedy americký ženšen, má svou domovinu v Severní Americe. Tento druh ženšenu se uplatní při nedostatku energie a špatném krevním oběhu. Dále posiluje imunitní systém, udržuje ve zdravém stavu plíce a slezinu. Pokud je člověk vyčerpaný kvůli nedostatku spánku, pomoci mu může právě tento druh ženšenu.

Blahodárné účinky ženšenu

Ženšen můžete užívat ve formě čaje, sirupu, tinktury, extraktu nebo třeba tablet. Také ho najdete například v kosmetických produktech. Ženšen má jen minimum vedlejších účinků, a proto ho lze užívat dlouhodobě.

Ženšen prokazatelně zlepšuje mozkovou činnost. Podporuje schopnost soustředění a učení, posiluje paměť. Mezi další léčivé účinky ženšenu patří schopnost upravovat krevní tlak. Také posiluje imunitní systém a urychluje léčbu nemocí i hojení ran. Ženšen dokáže zrychlit proces metabolismu a podpořit látkovou výměnu. Ženšen má silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Je znám pro svou schopnost mírnit i chronické záněty nebo alergie či bolesti.

Díky obsahu polyacetylenových sloučenin může ženšen sloužit jako prevence vzniku rakoviny. Tyto sloučeniny totiž působí proti množení rakovinných buněk a zároveň podporují imunitu. Polyfenolové sloučeniny zase zpomalují proces stárnutí buněk.

Ženšen také působí proti stresu a depresím, zlepšuje žaludeční problémy, slouží jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob.

Zázrak zvaný ženšen

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!