Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zbavte se stresu pomocí přírodních produktů

Stres nás pronásleduje na každém kroku a škodí našemu zdraví. Nemusíme ale hned běžet k lékaři nebo do lékárny pro „zázračné“ tablety. Stresu a jiných zdravotních problémů nás dokáží zbavit i přírodní produkty.

Levandule

Trápí vás nespavost? I to může způsobovat stres. Sáhněte po levanduli! Ta vám pomůže usnout, zbaví vás stresu a nervového vypětí. Pomáhá levandulový čaj, stejně tak sušená rostlina pod polštářem.

Heřmánek

Heřmánek patří k nejvíce používaným bylinám v Evropě. Dokáže zmírnit svalové křeče a celkově uklidňuje tělo i mysl. Ovšem heřmánek není vhodný pro každého. Na pozoru by se před ním měli mít alergici a těhotné ženy. Tito lidé se musí nejprve poradit se svým lékařem o užívání heřmánku.

Třezalka tečkovaná

Třezalka je účinným přírodním lékem na mírnou depresi. Užívá se nejčastěji ve formě čaje nebo bylinných doplňků stravy. Tato bylinka také dokáže zlepšit náladu. Není dobré však třezalku tečkovanou užívat současně s některými léky, snižuje například účinnost hormonální antikoncepce.

Mléko

Možná už jste slyšeli o tom, že teplé mléko před ulehnutím do postele vám zajistí ničím nerušený spánek. A odborníci tomu dávají za pravdu. Mléko obsahuje aminokyselinu tryptofan, jejíž vstřebávání do organismu zlepšuje zase v mléce obsažený vápník.

Mučenka

Mučenka se uplatní při léčbě stresu, úzkostí a nervového vypětí. Také pomáhá při potížích se spánkem, má mírné sedativní účinky. Vhodná je pak kombinace mučenky s kozlíkem lékařským nebo meduňkou.

Hořká čokoláda

Už padesát gramů kvalitní hořké čokolády denně účinně snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu v těle. A s ním mizí i stres, podráždění a úzkost. Konzumace čokolády přispívá k uvolňování hormonů štěstí – endorfinů.

Kozlík lékařský

Účinky kozlíku lékařského znali již obyvatelé starověkého Řecka. Slavný Hippokrates na tuto bylinu nedal dopustit. Kozlík má mírné sedativní účinky, díky nimž uklidňuje a pomáhá při stresu a nespavosti.

Zbavte se stresu pomocí přírodních produktů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!