Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vyznáte se v dietách?

Slovo „dieta“ má svůj původ v latině, jeho význam je náležitý způsob stravování. Správná dieta by měla být vyvážena s dostatečným množstvím živin (tedy tuků, bílkovin, cukrů), vitaminů, minerálů a vlákniny.

Specifické jsou diety, které je nutné dodržovat při různých zdravotních problémech. Diety dostaly své pojmenování většinou podle svého účelu nebo složení. V dnešní době je známo údajně více než 35 tisíc diet, jejich počet se stále zvyšuje. Diety jsou středem zájmu vědního oboru s názvem dietologie.

Atkinsonova dieta

Základem této diety je jídelníček složený především z velmi tučných potravin, jako je například maso, tuk, špek, vejce a tučné mléčné výrobky. Povolena naopak není zelenina ani ovoce, stejně tak brambory, rýže nebo těstoviny. Podle odborníků je tato dieta však zdraví škodlivá.

Genetická (nutrigenetická) dieta

Tato dieta je poměrně moderní způsob stravování. Odborníci z řad biochemiků, genetiků a lékařů tuto dietu neustále zdokonalují a zkoumají po všech stránkách. Princip této diety spočívá ve zkoumání toho, které konkrétní potraviny lidské tělo nesnáší. Tento způsob stravování je tedy individuální a určuje ho genetický kód člověka.

Dělená strava

Dělená strava spočívá v kombinacích potravin podle určitých pravidel. Jedná se například o spojení bílkovin s tuky, nebo cukrů s tuky apod. Ovšem odborníci neprokázali, že by určité kombinace potravin měli vliv na hubnutí či lepší trávení.

Extrémní diety

Do této skupiny by patřila například hladovka a další přehnané stravovací návyky. Extrémní diety jsou ve většině případů zdraví škodlivé, mohou dokonce skončit smrtí, a to hlavně kvůli své jednostrannosti a absenci určitých látek a živin.

Fádní diety

Fádní diety jsou založeny na jednotvárné stravě. V jídelníčku člověka se pak neustále opakují stejné potraviny (například rýže, banány, mléko), což má způsobit postupný útlum hladu a chuti k jídlu. Tyto diety byly shledány jako úspěšné při testování na zvířatech.

Jednodruhová dieta

Jak již název napovídá, tato dieta spočívá v konzumaci jenom jednoho druhu potraviny – může jí být rýže, určitý druh ovoce nebo zeleniny a další. Ovšem tato dieta představuje velké riziko pro naše zdravá, a to hlavně kvůli absenci dalších nezbytných složek výživy.

Nízkotučná dieta

Nízkotučná dieta je postavena na myšlence, že v jednom gramu tuku je obsaženo dvakrát více energie než v jednom gramu sacharidů či bílkovin. Tato dieta dbá na co největší snížení příjmu tuků. To s sebou však přináší i snížený příjem vitaminu D. a tak může mít nízkotučná dieta za následek například vznik osteoporózy. Člověk pak také často pociťuje hlad, což se může projevit zvýšeným příjmem sacharidů a následným rozvojem obezity.

Dieta podle krevních skupin

Tato dieta nemá dosud prokázaný účinek. Podle krevní skupiny člověka jsou do jeho  jídelníčku zařazeny vhodné potraviny, které mají právě korespondovat s určitou krevní skupinou. Každá krevní skupiny má údajně být spojena se schopností trávit různé potraviny. Jednoduše řečeno určuje krevní skupina člověku vhodné potraviny ke konzumaci. Nejsou zde však dodržována základní výživová doporučení, což vede například k nedostatku vitaminů a minerálů.

Makrobiotická dieta

Jídelníček je v tomto případě složen z mnoha zdrojů vlákniny a naopak minima nasycených tuků. Makrobiotická dieta výrazně snižuje riziko vzniku obezity, udržuje v normě hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak. Nic se však nesmí přehánět – je nutné dbát na dostatečný přísun vitaminů a minerálů. Pro děti, těhotné a kojící ženy není tento způsob stravování vhodný.

Diet je celá řada – některé našemu zdraví prospějí, jiné způsobí pravý opak. Než tedy vyzkoušíte některý způsob stravování, je vhodné se poradit s lékařem.

Vyznáte se v dietách?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!