Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Raději si přispěte: Jak tělo reaguje na nedostatek spánku?

Máte práce a povinností nad hlavu, že do postele uleháte až nad ránem? Nebo prostě jenom v noci nemůžete spát? Je nezbytné dopřát si kvalitní a ničím nerušený spánek.

Jako opilost

Pokud se nevyspíte dobře jednu noc, na vašem stavu se to (kromě únavy) nijak závratně neodrazí. Ovšem pokud byste probděli několik nocí, vaše tělo na tento stav již začne reagovat. Jak? Objeví se pocity podobné opilosti. Přes den pak můžete na své okolí působit jako po pár skleničkách alkoholu. Stejně jako při opilosti, tak i při velké únavě začne klesat výkonnost člověka. Ten si to přitom ani nemusí moc uvědomovat.

Potíže se soustředěním

Při nedostatku spánku se rovněž objeví roztržitost a potíže se soustředěním. Člověku dělá problémy přemýšlení, učení se nových věcí i vykonávání běžných činností. Pokud navíc v noci spokojeně a nerušeně spíme, dochází k ukládání nových informací do paměti. Proto by i studenti měli zapomenout na učení se dlouho do noci, ale raději se jít prospat.

Vznik deprese

Pokud je člověk unavený, trpí nedostatkem spánku, není divu, že nemá moc dobrou náladu. Spolu s absencí dostatečně dlouhého a kvalitního odpočinku tak přichází deprese. Dokázalo to hned několik odborných studií. Začněte proto problémy se spánkem řešit včas.

Rychlejší stárnutí

Dalo by se říci, že člověk, který nemá dostatek spánku, vypadá starší, než ve skutečnosti je. Jeho oči napuchnou, objeví se vrásky, pleť zažloutne, kruhy pod očima se začnou zvětšovat a nehezky tmavnout. Zvýšení hladiny stresového hormonu kortizolu má na svědomí úbytek kolagenu, tedy látky zajišťující vypnutou a mladistvou pleť.

Ztráta chuti na sex

Dlouhodobé problémy se spánkem úzce souvisí se ztrátou chuti na sex. Je to vcelku logické. Jenom málokdo by měl chuť na milostné hrátky, když je unavený, má špatnou náladu a dost možná trpí i depresí.

Obezita

Pokud našemu tělu chybí spánek, dojde ke zvýšení produkce hormonu ghrelinu a naopak snížení hladiny hormonu leptinu, To má za následek zvýšení chuti k jídlu a pocitu hladu. Tělu také pochopitelně chybí energie, kterou pak člověk doplňuje jídlem, A riziko vzniku obezity tak stoupá.

Zdravotní komplikace

Nedostatek spánku výrazně zvyšuje riziko vzniku zdravotních komplikací, jako je například cukrovka, infarkt, mrtvice, vysoký krevní tlak nebo srdeční arytmie.

Raději si přispěte: Jak tělo reaguje na nedostatek spánku?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2