Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Ať je jídlo vaším lékem

Kdysi dávno slavný řecký lékař Hippokrates prohlásil, že by mělo být jídlo člověku lékem a lék by měl být jeho potravou. Některé potraviny nám díky obsahu prospěšných látek dokáží zlepšit zdraví, náladu, i dodat energii.

Když vás bolí hlava

Silné bolesti hlavy velmi často vznikají v důsledku nedostatku hořčíku. Jeho hladinu v těle snižuje například hormonální antikoncepce, nadměrné pocení nebo působení stresu. Denní potřeba hořčíku pro člověka přitom činí 300 mg. Dobrými zdroji hořčíku jsou například kakao, slunečnicová semínka, dyňová semínka, rýže nebo ovesné vločky.

Když máte problém se soustředěním

Máte potíže se soustředěním? Dost možná trpí váš mozek jenom nedostatkem cukru. Zkuste si dát hrst rozinek, sušených fíků či jiného ovoce. Nezapomínejte ani na správné oleje, které mozek potřebuje k tomu, aby pracoval naplno. Vhodný je například slunečnicový olej nebo olej z pšeničných klíčků. Do jídelníčku zařaďte také zdroje vitaminu E, jako jsou třeba mandle nebo lískové ořechy. Tento vitamin ochraňuje mozkové buňky před působením škodlivých volných radikálů.

Když vás trápí PMS

Ženy, které trápí PMS, by měly dbát na kombinaci vápníku a vitaminu D. Do jídelníčku je tak vhodné zařadit mléčné výrobky, sóju a tofu. Zavodnění organismu dokáže zabránit rýže nebo chřest.

Když jste vystaveni stresu

Stresu se dnes asi nevyhne nikdo. Je proto potřeba jeho působení eliminovat. Můžete samozřejmě vyzkoušet nejrůznější relaxační techniky nebo se věnovat koníčkům. Pomůže vám také, když do svého jídelníčku zařadíte ryby. Ty působí proti stresu díky vysokému obsahu aminokyseliny tryptofan, kterou naše tělo potřebuje pro vylučování hormonu štěstí – serotoninu. Produkce serotoninu se zvyšuje také při konzumaci čokolády.

Ať je jídlo vaším lékem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!