Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zatočte s hladem

Jídlo, to je slast. Ovšem pokud si chcete udržet štíhlou linii nebo zhubnout, musíte jíst střídmě. Jak zatočit s hladem a omezit chuť k jídlu?

Jděte na procházku

Hlad můžete rozchodit. Pokud vás přepadne chuť k jídlu, běžte ven. Odborníci z univerzity v Exeteru zjistili, že patnáctiminutová procházka omezuje chuť k jídlu v práci, a to o 50 procent účinněji než pouhá přestávka. Pravidelný pohyb navíc udržuje vaše tělo v kondici, nastartuje metabolismus a vy při něm spálíte kalorie a shodíte nějaké to kilo. Také bylo prokázáno, že při pohybu dochází ke zvýšení citlivosti neuronů k pocitu nasycení. Vše mají na svědomí „hormony štěstí“, endorfiny, které jsou produkovány při fyzické aktivitě.

Vsaďte na zelenou

Pocit haldu vám pomůže zahnat vláknina. Stačí tělu dodat ovoce a zeleninu, nebo doplňky stravy s obsahem vlákniny. Během výzkumu na Lundské univerzitě ve Švédsku byl objeven účinný regulátor chuti k jídlu v listovém špenátu. Jedná se o látku zvanou tylakoid. Špenát tak může výrazně pomoci v boji proti obezitě.

Nezapomínejte na tuky

Vyřadili jste z jídelníčku tuky, protože chcete zhubnout? Chyba! Pokud přestanete tělu tuky dodávat, výsledkem bude neustálý hlad. Proto jsou nevhodné i light potraviny, které jsou navíc mnohdy plné nezdravých přísad.

Odborníci z Kalifornské univerzity dokázali, že díky kyselině olejové se v tenkém střevě zvyšuje produkce oleoyethanolamidu, tedy látky, která působí na nervová zakončení, aby nepředávala mozku zprávu o pocitu hladu. Díky ní také déle pociťujeme sytost. Do jídelníčku proto zařaďte například avokádo, ořechy nebo olivový olej.

Ostrá jídla

Chili papričky jsou známé pro svou schopnost spalovat energii. Hubnout vám pomůže i další koření, například kari, máta, bazalka, rozmarýn, skořice nebo zázvor. Aromatického nebo silně kořeněného jídla také sní člověk méně – studie z Dánska dokazují, že o 10 až 15 procent. Tyto pokrmy také způsobí, že se cítíme déle sytí.

Jak jíst?

Pokrm si naporcujte na menší kousky, to vás ve výsledku déle zasytí, než kdybyste jídlo rychle hltali. Pokud jíte rychle a ve spěchu, sníte toho za den více, než kdybyste každý pokrm konzumovali v klidu. Každé sousto byste měli pečlivě rozžvýkat. Podle odborných studií rychlá konzumace jídla zabraňuje produkci hormonů, které způsobují pocit sytosti. Z jídla budete mít i lepší požitek, pokud si ho v klidu a pomalu vychutnáte.

Zatočte s hladem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!