Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
čtení / foto: magazin

Aby vám to myslelo

Kdo z nás by nechtěl být o něco bystřejší?

Kdo z nás by nechtěl být o něco bystřejší? Mozkovou kapacitu samozřejmě ovlivnit nemůžeme. Ovšem aby vám to myslelo lépe, to už se zařídit dá. Životní styl, složení jídelníčku i trávení volného času, to vše se podepíše na stavu vašeho mozku. Můžete ho udržovat v kondici, ale také mu můžete ublížit.

Mozek je sval. A každý sval je třeba posilovat. Ovšem stejně důležitý je i odpočinek. Co tedy našemu mozku prospívá? Jak ho udržet v kondici? Chcete, aby vám to lépe myslelo?

Čtěte

Pokud chcete udělat opravdu něco prospěšného pro svůj mozek, čtěte. Tato aktivita podporuje mozkovou činnost, zároveň zlepšuje paměť a schopnost soustředění, rozvíjí představivost a kreativitu. Nemusíte se ani pustit do četby rozsáhlých románů nebo náročných filozofických úvah. Čtěte to, co máte rádi, co se vám líbí. Je úplně jedno, zda se jedná o nenáročné povídky, krvavou detektivku, zamilovaný román nebo třeba obyčejný časopis. Číst byste však měli ideálně každý den. Není to nemožné, stačí si vzít do ruky knihu třeba chvilku před spaním. Dojíždíte do práce autobusem nebo vlakem? Vezměte si na cestu knihu! Místo trávení času na sociálních sítích otáčejte stránky v knize.

Naučte se cizí jazyk

Známé přísloví praví, že „kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem“. Dalo by se také říci, že čím více jazyků člověk ovládá, tím lépe mu to myslí. Dokázali to i vědci. Podle odborných studií jsou lidé, kteří umí několik cizích jazyků, bystřejší a lépe plní více úkolů a povinností naráz. Jak je to možné? Vědci u těchto lidí zaznamenali hustší šedou kůru mozkovou a lépe rozvinuté oblasti mozku, které řídí uvažování a paměť.

Nejlepší vliv na stav mozku má to, pokud se člověk začal učit cizí jazyk ještě před dosažením pátého roku života. Ovšem i když se budete věnovat učení cizího jazyka později, na váš mozek to bude mít dobrý vliv. Začít můžete zkrátka v každém věku.

Nezapomínejte na pohyb

Sedíte celý den v práci a potom i doma? To děláte chybu. Nejenom, že své tělo neudržujete v dobré kondici, ale ubližujete tím i svému mozku. O něco lepší je, když chodíte několikrát do týdne třeba běhat nebo se věnujete jinému sportu. Pro váš mozek je však nejlepší, když se budete hýbat každý den. Není to tak těžké. Stačí jít třeba do práce pěšky, večer se jít proběhnout nebo si zacvičit jógu. Odborníci doporučují pravidelné střídání mentální aktivity s pohybovými aktivitami. Během pohybu dopřejete odpočinek těm částem mozku, které přijímají a zpracovávají nové informace, protože začne pracovat oblast mozku spojená s pohybem. Vhodné je například po půl hodině vstát od počítače, protáhnout se nebo se projít po kanceláři. Stačí pár minut. Vašemu mozku to jenom prospěje.

Vsaďte na jógu

Jóga má blahodárný vliv na lidské zdraví. Zlepšuje pohybové schopnosti a fyzickou kondici, prospívá našemu psychickému stavu, přispívá ke správnému dýchání. Jóga rovněž dokáže zvýšit schopnost učení, soustředění i paměť. Odborníci také přišli na to, že při pravidelném cvičení jógy dochází k vyrovnání mezi pravou a levou mozkovou hemisférou, což má za následek rozvoj logického myšlení.

Cvičení jógy
Cvičení jógy

Večer relaxujte

Kontrolujete ještě před spaním maily? Projíždíte bezmyšlenkovitě internetové stránky či sociální sítě? Nebo doháníte povinnosti z práce? Chyba! Před spaním byste měli především relaxovat, a to bez mobilu, televize a notebooku. Sáhněte třeba po knize. Do ložnice si nepouštějte žádný stres a starosti, jinak můžete zapomenout na kvalitní a ničím nerušený spánek.

Složte puzzle

Vedle čtení je výbornou činností pro zlepšení funkce mozku skládání puzzle. Ovšem na jednotlivé dílky skládačky musíte sahat, nepřichází proto v úvahu žádné hry na počítači nebo mobilu. Skládání puzzle je tvůrčí aktivitou, a tak vede k rozvoji kreativity. Skládání však také vyžaduje zapojení logického myšlení, ve kterém se tak zdokonalujete.

Aby vám to myslelo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!