Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
obývací pokoj / foto: shutterstock

Obývací sestavy do moderních domácností

Každé domácnosti ale sluší nějaká jiná, ale díky množství variant to nemusí to být žádný problém. Rozmanitý není pouze vzhled, ale i technické řešení a povrchová úprava.

Jaký nábytek zvolit do obýváku? Většinou vítězí obývací stěny.

Kritéria nové obývací sestavy

Obývací stěnu vybíráme tak, aby se do místnosti pohodlně vešla a nepřekážela, v úvahu musíme vzít i její výšku a hloubku. Důležitým kritériem je její plánované využití: co do ní chceme umístit, které části budou plné či prosklené, jaké bude prostorové členění. Do malých pokojů se hodí svým vzhledem spíše nábytek nižší, ovšem někdy není zbytí a z důvodu co největšího požadavku na úložný prostor musíme koupit stěnu vyšší nebo ji doplnit policovými regály. Ujasněte si, které prvky by sestavě neměly chybět. Především to, zda má mít začleněn i prostor pro televizi, nebo se vám líbí televizní stolky zvlášť. Někdo zase zavěsí televizi na stěnu a toto řešit vůbec nemusí. 

Jakou barvu a materiál? 

Obrovskou roli hraje barevné řešení obývací sestavy. Barvu vybíráme podle toho, zda chceme opticky pokoj zvětšit či naopak zmenšit. Hodit by se měla ke zvolené výmalbě a ostatnímu nábytku. Optického zmenšení prostoru dosáhneme tmavou sestavou, zvětšení zase světlou. Do malého bytu je každopádně rozumné volit stěnu co nejsvětlejší. Co se týká materiálu obývacích stěn, v dnešní době se v zásadě rozhodujeme mezi masivním dřevem, dýhou a laminem. Lamino s dýhou jsou levnější a méně náročné na údržbu, pokud ale chceme více zainvestovat a nevadí nám se o nábytek pravidelně starat, bude pro nás vhodné i dřevo. 

Moderní obývací stěny jsou funkční, ale zároveň se u nich klade důraz na promyšlený design. Jejich skříňky dokážou působit elegantně a minimalisticky, ale třeba i rustikálně. Vkusně vybraná sestava rozzáří prostor, nenásilně jej doplní, opticky upraví a především také splní svůj účel.

K tomuto článku není otevřena diskuze