Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
exteriérové schodiště / foto: shutterstock

Exteriérové schody jsou důležitým funkčním i designovým prvkem

Řešíte aktuálně chodník vedoucí k domu, dlažbu na zahradě, obklady bazénu či stavbu terasy? Venkovní schodiště je stejně důležitým stavebním prvkem, proto jeho realizaci věnujte patřičnou pozornost.

Na následujících řádcích se dozvíte víc o možnostech, které se vám nabízejí.

Co je třeba zohlednit

Když se budete rozhodovat o tom, jaká realizace je pro vás ideální, pokuste se najít kompromis mezi funkční a estetickou stránkou. Jelikož se jedná o exteriérové schody, záleží v prvé řadě na tom, aby byl jejich materiál mrazuvzdorný, voděodolný a dobře odolával i dalším přírodním vlivům. Schody by měly dobře snášet i větší zátěž a vykazovat dlouhou životnost. V zimě by materiál neměl snadno namrzat. Z estetického hlediska je především třeba schodiště sladit s ostatními stavebními prvky. Renomovaný výrobce Presbeton na tento požadavek myslí a vyrábí nábytek v dekoru masivního dřeva, nebo travertinu a jiných druhů přírodního kamene.

Řešení pro každou situaci

Existují různé typy venkovního schodiště, tedy i všemožné varianty zpracování. Nejčastějším je vchodové schodiště spojující cestu k domu se vstupními dveřmi a požární, neboli únikové schody. Záleží jen na vašem přání a prostorových možnostech, zda se rozhodnete pro přímočaré řešení, nebo zvolíte křivočaré provedení, které je šetrné na prostor. Máte-li před domem verandu, pravděpodobně budete potřebovat terasové schodiště. Zahradní schodišťové stupně se zase dobře osvědčily v nepravidelném terénu, kde je nutné překonat výškový rozdíl zahradních ploch. Na výběr je několik druhů stupňů - od přímých přes obloukové a rohové po nájezdové. Tím nejvýhodnějším materiálem se zdá být beton, proto společnost Presbeton využívá právě jej k tvorbě skvělých imitací dražších nebo méně odolných materiálů.

K tomuto článku není otevřena diskuze