Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
insolvence / foto: shutterstock

Zánik firmy: Jak postupovat a co všechno řešit

Podnikání je mnohdy velmi vrtkavé a ošemetné. Známé pravidlo hovoří o tom, že jednou jste nahoře a jednou bohužel dole.

Pokud se postupně propracujete až k ukončení činnosti vaší firmy, je zapotřebí postupovat podle platných zákonných norem. Ukončení činnosti obchodní společnosti konkrétně upravují občanský zákoník a zákon č. 90/2012 Sb. My se v následujících řádcích podíváme podrobněji na to, jaký je rozdíl mezi zánikem a likvidací společnosti.

Kdy společnost zaniká?

Mnozí lidé si mylně myslí, že firma prakticky zaniká ihned po tom, co přestane generovat zisk a zmizí z očí veřejnosti. Není to pravda. Často se jedná pouze o jakýsi začátek konce. K tomu, abychom mohli hovořit o zániku, musí být jméno firmy smazáno z obchodního rejstříku. Tomu ale předchází nejprve její zrušení. Obchodní společnosti se mohou rušit po uplynutí doby, pro kterou byly stvořeny, případně po dosažení účelu, za nímž byly založeny. Existuje ale i celá řada dalších typů zrušení, mezi které patří rozhodnutí soudu, zrušení konkursu atd.

S likvidací, nebo bez ní?

Poměrně důležitým termínem je i likvidace firem. Dojít k ní nemusí za předpokladu, že společnost zanikne tím, že její jmění bude převedeno na majetek právního zástupce. Jinak je ale zapotřebí hovořit o likvidaci firmy. Jestliže je společnost rušena tímto způsobem, pak se tak děje podle zákona o obchodních korporacích.

Likvidace firmy s profesionály se vyplatí

Proces likvidace není nijak jednoduchý. Nejprve musí být jmenován likvidátor. Jedná se o osobu, kterou nejčastěji představuje jednatel firmy. Stanoven bývá valnou hromadou, která ostatně o likvidaci rozhoduje. Vyrovnány musí být všechny závazky firmy, poté je postupně zrušena a následně zlikvidována. Pokud se chcete do celého procesu pustit sami, připravte se na vcelku zdlouhavou záležitost. Optimální je nechat za sebe pracovat specialisty. Výbornou volbou je společnost Zlikvidovatfirmu.cz.

K tomuto článku není otevřena diskuze