Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
vizualizace / foto: https://www.rezidencemodranka.cz/

Kde v Praze bydlet?

Developerských projektů je v Praze celá řada a stejně tak i bytů určených k okamžitému bydlení. Jak tedy vybrat tu správnou lokalitu pro svoje budoucí bydlení?

Lokalita totiž rozhoduje o ceně a rovnice je to jednoduchá – čím atraktivnější lokalita, tím vyšší cena nemovitosti. Nemusí však platit, že vysoká cena rovná se kvalitnější bydlení. Záleží na osobních preferencích a vkusu.

Jak vybrat lokalitu v Praze?

Pokud se plánujete usadit v Praze, budete mít jistě na výběr. Vzniká zde totiž nejvíce developerských staveb a prodávají se byty nejen na bydlení, ale také ty, které si jejich majitelé kupují jako investiční, tj. chtějí je dále pronajímat. Výběr lokality je tedy zásadní – správná lokalita dokáže totiž zhodnotit investice, které jste do koupě nemovitosti vložili. Než si vyberete, je třeba se zamyslet nejen nad svými preferencemi, ale uvažovat a plánovat déle dopředu. Jste např. nyní svobodní a rádi byste bydleli spíše v centru města, ale co později, až budete mít děti? Hluk a prašnost centra vám jistě budou překážet - o bezpečnosti dětí nemluvě. Ideální lokalita je totiž pro každého jiná – závisí přitom nejen na životním stylu a výši zamýšlené investice, ale také na tom, zda místo, kde budete bydlet, pro vás bude dobré nejen za pár let, ale ideálně po celý život.

Volbu máte opravdu širokou – každá pražská část má svoje kouzlo a nabízí jiné možnosti. Paneláky na okraji města jsou vyhledávané díky jejich poměrně nízké ceně – nevýhodou však může být špatná dostupnost do centra. Lokality blízko centra mají sice dostupnost výbornou, ale jejich obyvatele trápí znečištěné ovzduší a vysoká prašnost. Vše je tedy otázkou vašich preferencí. Pokud máte rádi soukromí – nejméně obyvatel na metr čtvereční žije v Praze 9. Jste-li milovníky zeleně, hledejte byty na prodej v Praze 4 – zde totiž připadá nejvíc zeleně na jednoho obyvatele.

Dobrá adresa

O Praze platí to, co i o ostatních městech – vždy se najdou lokality s tzv. dobrou adresou, která jsou lukrativní a jejichž cena bývá i nejvyšší. Adresa totiž určuje i jakýsi status majitele nemovitosti, který na ní bydlí – to platí nejen pro domácnosti, ale také pro firmy. Koupit byl na dobré adrese kvůli prestiži, které s sebou místo nese, není dnes již nic neobvyklého. V takovém případě jdou další parametry stranou – zeleň v centru města musíte prostě oželet. Průměrná cena metru čtverečního bytu se v Praze pohybuje kolem 55-60 tis. korun. V centru je to však až 115-120 tisíc – a to je opravdu velký rozdíl. Sami realitní makléři přitom přiznávají, že cenu bytu určuje z 90 procent právě lokalita, kde se nemovitost nachází. Kromě Prahy 1 je za luxusní čtvrť považována i Praha 2 a některé části Prahy 5.

Oblíbená místa developerů

Najít nezastavěný pozemek v centru města je takřka nemožné, a pokud se přece jen najde, jde o velmi drahou záležitost. Nová výstavba tak v srdci Prahy téměř nevzniká. Jde-li přece jen o nový byt na Praze 1, jedná se ve většině případů o skutečně luxusní nemovitost, jejíž cena se může pohybovat ve stovkách miliónů korun.

Lépe dostupné jsou nové byty, které vznikají v širším centru města. Lokality, kde novostavby rostou, jsou vybírány pro svou dobrou dostupnost do centra. Nacházejí se ale také v blízkosti zeleně, která nabízí svým majitelům spoustu volnočasového vyžití – mohou zde sportovat, bavit se i odpočívat. K vyhledávaným místům, která mají veškeré výše zmíněné výhody k dispozici, patří především Praha 4, Praha 5, Praha 9 a Praha 10. Zvláště Praha 4 je developery velmi oblíbená – svědčí o tom několik projektů zahrnujících i prodej bytů Modřany.

Co rozhoduje o dobré lokalitě

Pokud se právě rozhodujete, jakou lokalitu vybrat, měli byste zvážit následující body, které vám ve vaší volbě mohou pomoci:

  • Dopravní dostupnost – je v místě MHD, případně – jak daleko se nachází zastávka MHD od místa bydliště? Jak dlouho budete trávit na cestě do práce či školy?
  • Rozvoj městské části – zajímejte se, jak si vede ekonomicky část Prahy, kam se stěhujete. Zajímejte se, zda roste počet obyvatel a jaké se zde plánují investiční akce.
  • Občanská vybavenost – je v blízkosti mateřská školka či škola, lékař, obchody, restaurace, pošta či banka?
  • Centrum nebo spíše okraj Prahy - oboje má své výhody i nevýhody, zvažte důkladně svoje preference – nejen nyní, ale i v budoucnu. Mohou se totiž lišit.
  • Genius loci – má pro vás místo zvláštní atmosféru a cítíte se zde dobře?
  • Okolí domu či bytu - zjistěte si informace i o vzdálenějším okolí nemovitosti, případně nahlédněte do plánů na katastrálním úřadě. Jak daleko je nejbližší zastávka MHD? Není v okolí moc rušných restaurací? Je v okolí bezpečno? Nevede tudy rušná silnice s tisícem projíždějících aut denně? To vše jsou otázky, které byste si měli klást.

K tomuto článku není otevřena diskuze