Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
bolesti / foto: shutterstock

Přehnali jste to se sportem a bolí vás svaly? Známe účinnou pomoc!

Přes léto většina lidí sportuje více než během zbytku roku. Sluníčko přímo láká sednout si na kolo nebo vydat se na dlouhou túru a mnoho nesportovců se nechá zlákat k výkonu, který by od sebe ani nečekali.

Jenže neobvyklý výkon bohužel dost často doprovází i bolesti unavených svalů.

Nedivte se, že vás svaly bolí i po pouhé dlouhé procházce. Jste-li během roku zvyklí trávit dny sezením u počítače v kanceláři, tento nový druh zábavy jim dá pěkně zabrat. Bolest se zpravidla projevuje až druhý den po namáhavé aktivitě, takže i když přijdete domů svěží, ještě nemáte vyhráno. Následující ráno obvykle ukáže.

Ptáte se, proč se to všechno děje? Někdy je na vině kumulace kyseliny mléčné ve svalech, jindy za bolest mohou mikroskopické trhlinky způsobené přetížením.

Naučte se bolestem předcházet

Chcete-li sportovat bez potíží, naučte se před každou náročnější aktivitou a také po ní rozcvičit. Samozřejmě záleží na tom, jakou aktivitu plánujete dělat, ale obecně se doporučuje aspoň desetiminutové aerobní rozcvičení (pomalý běh, rychlá chůze apod.). Také po skončení tréninku byste se měli aspoň na deset minut protáhnout.

Co dělat, když už bolest dorazila?

Pokud se objevil otok, ledujte a chlaďte jej. Jestli jsou svaly ztuhlé, pokládejte na ně teplé obklady. Na ztuhlost pozitivně působí i horká koupel či masáž.

Také je vhodné nasadit protizánětlivé léky v lokální formě. Vyzkoušet můžete například známý Olfen gel s léčivou látkou diklofenak tlumící zánět i bolest. Gel by se měl aplikovat na postižené místo třikrát až čtyřikrát denně, funguje na obyčejné bolesti, zhmoždění, vymknutí i podvrtnutí. Méně známou variantou jsou Ofeln náplasti, jež se aplikují pouze ráno a večer, účinná látka z nich proniká do kůže plynule po dobu 12 hodin. Více informací o gelu i náplastech najdete na https://www.olfen.cz/.

K tomuto článku není otevřena diskuze