Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
nízkoenergetický dům / foto: shutterstock

Plánujete nové bydlení? Zahrňte do úvahy i nízkoenergetický dům

Kdo plánuje bydlení v novém rodinném domě a chystá se do kompletní výstavby či nastěhování se do již postaveného objektu, měl by dobře rozvážit, zda se mu vyplatí bydlení ve starším domě nebo nové budově.

Novostavba bývá realizována s ohledem na úsporné živobytí. U starších domů jsou pořizovací náklady nižší než u novostavby, ovšem do budoucna se tato investice bude zvyšovat. Kdežto vklad do energeticky nenáročného bydlení je jednoznačnou výhrou s ohledem na následující výdaje. Vysvětlíme si proč.

Úsporné bydlení s šetrným vztahem k životnímu prostředí

Nízkoenergetická stavba se oproti běžným budovám vyplatí v mnoha ohledech. Díky menší spotřebě paliva obyvatelé energetických domů ušetří své finance. Když spotřebujete méně energie, zákonitě méně platíte. Bydlení v takovém domě je rovněž přínosné v kladném vztahu k životnímu prostředí. Nižší spotřeba energie rovná se menší emise a spotřeba surovin. Nejekologičtějším palivem se logicky jeví dřevo. Investice do nízkoenergetického domu je určitou pojistkou proti předpokládanému zvyšování cen za energie. Ať se budou ceny za energie jakkoliv zdražovat, vy budete platit méně než ostatní, kdo bydlí v běžných stavbách.

Méně výdajů na vytápění s vyšším efektem než u klasické budovy

Vyšší životnost otopné soustavy je znamením pro kratší topnou sezonu. Životaschopnost kotle bude prodloužena kratší dobou průběžného používání. Kdo bude topit tuhými palivy, méně se „naběhá“ ke kotli než v klasickém domě. S vytápěním bude méně práce. Díky využití solárních zisků a maximální tepelné izolaci je i při výpadku topného systému nebo při náhlém nedostatku paliva dům dostatečně vytopen „dopředu“ – takzvaně do foroty. Chcete-li si dům zabezpečit pro případ black outu – náhlému lokálnímu výpadku elektřiny, vybavte jej fotovoltaickým systémem pro napájení čerpadel, ventilátorů a podobně.

Kde na výstavbu či rekonstrukci vzít?

Nízkoenergetické domy netrpí na průvan od oken, studené podlahy a celkový pocit chladu, jelikož jsou vybaveny kvalitními izolovanými stěnami a okny. Tepelně-zvukové izolace slouží jako větší ochrana proti hluku zvenčí. Na nízkoenergetických budovách není možné nalézt jediné negativum, snad pouze dostatek financí na koupi. Čeká-li vás stavba nebo rekonstrukce, hypoteční kalkulačka vám pomůže si spočítat, jaká hypotéka, půjčka či úvěr ze stavebního spoření jsou pro vás vhodné.

K tomuto článku není otevřena diskuze