Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Meloun / foto: shutterstock

Dobré důvody, proč jíst meloun i se semínky

Vodní meloun je oblíbeným ovocem v horkých letních měsících – je nejen chutný, ale také osvěžující, protože je bohatý na vodu. Málokdo ví, že nejzdravější na melounu jsou jeho semínka.

Vodní meloun je oblíbeným ovocem v horkých letních měsících – je nejen chutný, ale také osvěžující, protože je bohatý na vodu. Málokdo ví, že nejzdravější na melounu jsou jeho semínka. Mnoho lidí je z ovoce odstraňuje a vyhazuje. A to byla melounová semínka označena za superpotravinu roku 2017!

Semínka melounu obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Jsou bohatá na proteiny, vlákninu, vitaminy řady B, nenasycené tuky a minerály, jako jsou draslík, hořčík, železo, mangan, fosfor či zinek.

A jak je možné melounová semínka využít? V prvé řadě je z melounu neodstraňujte a snězte je spolu s ním.

Melounová semínka
Melounová semínka

Dále je můžete usušit a následně nasucho opéct na pánvi. Takto upravená semínka se pak hodí například do salátů.

Nejlepší je melounová semínka nadrtit, drť povařit a s výluhem vypít. Takto využijete maximum zdraví prospěšných látek. Na hrst semínek je potřeba zhruba litr vody. Tento výluh pak odborníci radí konzumovat minimálně po dobu tří dnů.

Američtí vědci přišli již na počátku 20. století na to, že melounová semínka pomáhají při léčbě nemocí ledvin a močových cest. Díky svému diuretickému (tedy močopudnému) účinku jsou vhodná například při vylučování močových kamenů.

Dále naleznou semínka z vodního melounu uplatnění při léčbě cukrovky. Dlouhodobé užívání odvaru z nich snižuje hladinu cukru v krvi.

Díky vysokému obsahu vlákniny zlepšují melounová semínka funkci střev, a tedy i trávení. Ovšem je nutné semínka nadrtit, nejlépe z nich připravit výše zmiňovaný odvar.

Odvar z melounových semínek také pozitivně působí na srdeční činnost. Hořčík, na který jsou semínka bohatá, posiluje naše srdce.

Melounová semínka jsou bohatá na aminokyselinu arginin, která v našem těle přispívá k optimalizování krevního tlaku. Dále zlepšuje pružnost cév a působí proti vzniku aterosklerózy.

Aminokyseliny lysin a arginin obsažená v semínkách vodního melounu dokáží posílit kosti a tkáně v lidském těle. Také se uplatňují při formování svalové hmoty, lysin navíc pomáhá urychlit hojení oparů.

Semínka vodního melounu obsahují vitaminy řady B, zejména velké množství vitaminu B1, B3, B5 a B6. Díky tomu napomáhají normální funkci nervové soustavy, působí proti únavě a pocitu vyčerpání.

Nejenom na zdraví člověka, ale také na jeho krásu mají melounová semínka pozitivní vliv. Posilují vlasy, působí proti vzniku lupů a díky celé řadě antioxidantů zpomalují proces stárnutí pleti.

Nový článek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!