Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Trávník s dlažbou / foto: Presbeton

Dá se přejít zahrada v dešti suchou nohou?

Znáte to? Venku leje jako z konve, vy dorazíte před bránu u svého domu nebo k firmě, kde mezi budovou a vaším autem leží krásně zmáčený pažit. Jak bez holínek dorazit suchou nohou dovnitř, toť otázka.

Řešením je praktická a estetická zatravňovací dlažba, která sice trávu přikryje, ale umně mezi obrazci z dlaždic travička pouze vykukuje. Pokládka venkovní dlažby je rychlá, levná, funkční a navíc realizovatelná v jakémkoliv ročním období.

Venkovní dlažba se hodí na rovinu i do mírných svahů

Na rovině i ve svazích s mírným sklonem se položí vegetační dlažba ze speciálních tvárnic, které si můžete vybrat ve více typologiích. Různé tvary, jež na sebe budou umně navazovat, se vyplní trávou nebo vysypou oblázky či jiným materiálem, jenž bude podporovat růst trávy mezi kameny anebo jej naopak zbrzdí. Vy si tak z pomocí dlaždic vytvoříte chodník, jenž spojí ulici s budovou, aniž by narušoval přirozený vzhled trávníku.

Dlažba jako součást trávníku
Dlažba jako součást trávníku

Praktická a estetická funkce zatravňovací dlažby

Mimo estetické a praktické funkce je dalším pozitivem vegetační a drenážní dlažby schopnost odvádění přebytečné vody mimo trávník. Položením dlažby se neničí již vzrostlý pažit anebo se může díky nové dlažbě přemýšlet nad vysazením budoucí zeleně. Proto je pokládána vegetační dlažba u novostaveb, jež jsou teprve budovány, tak u stávajících budov, kde se ví, které cestičky jsou nejvíc využívané.

Drenážní dlažba bez speciálního čištění a údržby

Zatravňovací dlažba je mrazuvzdorná, a navíc opatřená ochranným systémem proti znečištění i pronikání vody. Údržba venkovní dlažby je tedy jednoduchá, nepotřebujete wapku – tlakový čistič běžně používaný na udržování betonových chodníků a jiných materiálů. Jednoduchou manipulaci s dlaždicemi zvládne každý. Vytvořte si originální přístupovou cestu a ozvláštněte okolí svého domu venkovní dlažbou již pro letošní deštivé dny.

K tomuto článku není otevřena diskuze