Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Děsný život - alergická na vodu i vzduch!

Třináctiletá Laura Weaver trpí vzácnou poruchou kůže, kvůli které je alergická skoro na všechno, což ji vyřazuje z normálního života.

Statečná dívka se možná bude moci vrátit do školy poté, co pro ni zřídili speciální “čistou místnost”, která ji ochrání od desítek dráždivých látek. Laura je pokryta bolestivým, svrbícím ekzémem, musí nosit obvazy 24 hodin denně, potírat se mastmi. Doktoři jsou přesvědčeni, že její stav zavinilo selhání imunitního systému.

Je alergická i na vodu

magazin.cz
Lauřina kůže bolestivě vzplane, když je zasažena kterýmkoli z desítek alergenů, což třeba může být i vůně parfému, osvěžovače vzduchu nebo i prach z kabátu kolemjdoucího.

Je alergická na veškeré mléčné produkty, některé ovoce a obiloviny, na všechna mýdla a parfémy, reaguje i na nebavlněné oblečení a plastový nábytek. Buráky by ji poslaly do smrtícího anafylaktického šoku. Dokonce ústřední topení jí zvyšuje teplotu, způsobuje dýchací problémy a na kůži jí naskáčou rudé boláky.

Její rodiče, jednačtyřicetiletá zdravotní sestra Lisa a devětačtyřicetiletý zaměstnanec protipožární ochrany, říkají, že téměř nic nedokáže Lauru ochránit před alergickými reakcemi. Lisa vysvětluje: “Prakticky vše, co existuje, zhoršuje Lauřin stav. Je alergická na hodně druhů jídla, na nábytek i oblečení. Její kůže začne svědit a naskáčou jí boláky. Je to hrozně bolestivé a má i problémy s dýcháním. Také postupně dostala alergii na všechny své léky. Pak také trpí mnoha alergiemi, u nichž jsme dosud nedokázali zjistit příčinu.”

Trpí od narození
Když se narodila, celé její tělo bylo pokryto bolestivým edémem, ale když dosáhla dvou let věku, její alergie se ještě zhoršily. Každé ráno a večer Laura stráví dvě hodiny tím, že se maže třemi druhy krémů. Pak se obvazuje doslova od hlavy po paty, aby ochránila svou kůži. Ale Laura je statečná a nechce se nechat svým stavem otrávit, jejím největším snem je vrátit se zpět do školy.

Zkoušela to již vloni, ale po několika hodinách její kůže začala nesnesitelně pálit. Okamžitě byla hospitalizována. Bolestí pak nemohla týden spát. Pak začala své školní povinnosti plnit ve sterilní místnosti v nemocnici, která ji více než rok chránila před škodlivinami.

Nyní přešla na vyšší stupeň a škola pro ni nechala zřídit malou “čistou místnost”, do které se může uchýlit, pokud ucítí jakékoli dráždiče ve vzduchu. “Jsem šťastná, že jsem zpět ve škole, že jsem se dostala mezi lidi. V nemocnici jsem se cítila velmi izolovaná. I když jsem zatím schopná chodit jen na dva dny v týdnu,” děkuje Laura.

Jste na něco alergičtí?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 430