Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
nová TV - ilustrační obrázek / foto: shutterstock

7 moderních vychytávek, kvůli kterým si koupíte novou televizi

Každý rok se výrobci předhánějí v novinkách, blyštivých nálepkách a hustých názvech, které vás v nejlepším případu přemluví, že tuhle TV potřebujete.

Pojďte mrknout na 5 funkcí, které vás při nákupu mohou potkat, ať se rozhodnete, kterou feature v televizi potřebujete, a která je jen spíše marketingový hype.

Android TV

Nové televize už často mají Android – ano, podobně jako váš telefon, nebo tablet. Do televize tak dostanete Smart funkce. Nejspíše jste už zvyklí na to, že vaše TV umí Youtube, Netflix, HBO Go, Skype, Spotify, atd. Ale s Android TV jdete ještě dále. Do televize si můžete nainstalovat cokoliv z Google Play – včetně her. Pak už stačí jenom připojit klávesnici, nebo joystick a můžete hrát všechny hry, na které jste zvyklí na mobilu. PS4 to není, ale i tak Android TV částečně nahradí herní konzoli.

Tuhle funkci doporučujeme.

Zrcadleni obrazu – screen mirroring

Super funkce, když chcete kamarádům na párty pustit videoklipy z Youtube. Nebo když chcete ukázat fotky z dovolené. Jednoduše mobil, nebo tablet spárujete s televizí a pak vše co bude vidět na mobilu, bude vidět i na televizi – 1:1. Perfektní funkce. Připojit k TV jde buď v domácí WiFi bezdrátově, nebo pomocí kabelu – to umí třeba MHL kabel.

Tuhle funkci doporučujeme.

Timeshift

Nestíháte oblíbený seriál, nebo fotbalový zápas? Tak si ho nahrajete – tuhle funkci mají i starší televizory. Relativně nový je ale time shift (anglicky „posun v čase“). Když zrovna koukáte na Výměnu manželek a zazvoní sousedka, tak si pořad pauznete a až dodrbete, tak se k Manželkám vrátíte, takže vám nic neuteče.

Využít to jde ale i naopak. Těsně před začátkem fotbalu (jasně, to udělá málokdo) zapnete timeshift a od té doby se začne nahrávat. Vy ale na fotbal hned nekoukáte. Vydržíte 15 minut (to je cca délka poločasové přestávky), pak si sednete k TV, zapnete fotbal z timeshift a po prvním poločase si tu poločasovou přestávku prostě přeskočíte a druhý poločas už sledujete bez přestávky a bolení hlavy z elektronické tužky.

Pokud nemáte rádi reklamy a nebo jste často přerušování od TV, pak tuto funkci jednoznačně oceníte.

Prohnutá obrazovka

Některé televize mají mírně zahnutou obrazovku. To zlepšuje obraz v rozích TV. Z jednoho místa totiž vidíte rohy pod trochu jiným úhlem a obraz tak vypadá trochu komplexnější. Obraz v rozích je díky zahnutí méně zkreslený a tím pádem se na něj lépe dívá. Fotbal, hokej i filmy jsou pak o něco lepším vizuálním zážitkem, obzvláště při větších úhlopříčkách.

Pokud máte dobré oko na detail, tak tuto funkci využijete.

HDR a Dolby Vision

Dva názvy pro podobnou funkci. Obě dělají to, že výrazně změní barevnost obrazu v televizi. HDR znamená High Definition Range – vysoce dynamický rozsah. A skvěle funguje u obrazu, na kterém je zároveň hodně tmavší část ve stínu (například stín pod stromem) a světlejší část na světle (například obloha). HDR udělá z obyčejného obrazu výrazně barevnější obraz – obraz ve stínu přibarví a zesvětlí a naopak světlý obraz odfiltruje od světla. Obraz tak bude výrazně ostřejší, barevnější – jako omalovánka. Tento pojem určitě znají fotografové. HDR fotografie jsou v poslední době docela trend. A teď můžete mít tento obraz i v TV.

Tuhle funkci určitě oceníte (jen v kombinaci s 4K TV).

Výběr TV

Než se vrhnete do prvního obchodu, projděte si ještě návod jak vybrat televizi. Zjistíte jak velkou TV potřebujete, jaké programy chytíte na jaké TV tunery, která TV má dobrý zvuk, atd. To je takový základ, který byste si měli před nákupem ujasnit. Přejeme dobrou ruku při výběru nové telky.

K tomuto článku není otevřena diskuze