Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lístky Moringy / foto: shutterstock

Moringa: Buďte zdravější, i když nemáte čas

V dnešní uspěchané době se mnoho lidí nestravuje zdravě, a tak lidskému tělu chybí potřebné vitaminy a živiny. Vhodné je proto zařadit do jídelníčku tzv. superpotraviny – třeba moringu olejodárnou.

Léčivé účinky moringy jsou známé již několik tisíce let. V oblasti severní Indie rostl tento „zázračný strom“ již kolem roku 2000 před naším letopočtem. Tradiční indická medicína moringu užívala k léčbě více než 300 nemocí – např. neplodnosti, astmatu, chorobách srdce nebo revmatismu. Ve starém Egyptě prý moringový olej sloužil jako opalovací krém. 

Z rostliny moringy může člověk využít vše – listy, květy, plody a kořen. V některých zemích světa tvoří moringa základ jídelníčku. Třeba v Indii a Africe jsou listy rostliny oblíbenou potravinou, přidávají se do zeleninových salátů, jako sušené koření do omáček nebo polévek. Listy moringy jsou bohaté na vitamin C, draslík, vápník a antioxidanty.

Nezralé plody mají podobu zelených lusků. V Indii je v kuchyni připravují jako fazolové lusky. Semena z již zralých plodů pak praží a jedí místo oříšků. Ze semen je také lisován olej, který najde své využití v kuchyni i v kosmetickém průmyslu. Květy moringy je možné spolu s listy přidat do omáček či polévek. Kořen lze zase použít místo křenu, ovšem s dávkováním musíte být opatrní. V kořenu je totiž obsažen jedovatý spirochin. Dnes se z moringy běžně vyrábějí doplňky stravy ve formě tablet nebo prášku.

Kořen moringy je výborným léčebným prostředkem v případě zažívacích obtíží. Pomáhá při průjmu, ničí střevní parazity a také tlumí bolest. Semena působí protizánětlivě a snižují horečku. Listy dokáží tlumit bolest, snížit horečku a přinést úlevu při chorobách dýchacích cest. Ženy v Indii zařazují listy moringy do svého jídelníčku pro lepší tvorbu mateřského mléka.

Moringový prášek či moringové tablety se dnes užívají pro posílení imunity, upravení krevního tlaku, zažívání a metabolismu. Také přispívají k lepší paměti a koncentraci, dokáží zpomalit stárnutí buněk, ochraňuje srdce a cévy a podporují plodnost.

 

 

Moringa: Buďte zdravější, i když nemáte čas

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!