Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Plynové kotle a revize / foto: shutterstock

Plynové kotle

Dávno pryč je naštěstí doba těžkých uhláků a několikatýdenního štípání dříví. Dnes lze topit naprosto bezstarostně.

Plynové kotle jsou pohodlnou variantou zajišťující vytápění bytů, rodinných domů nebo komerčních objektů. Mezi jejich největší přednosti patří nenáročná údržba, minimální nároky na obsluhu, čistý vzduch a rychlé efektivní ohřátí prostor. Konvenční kotle ustupují do pozadí. Stále větší oblibu si získává kotel kondenzační. Funguje na principu maximálně energetického způsobu topení. Oproti klasickému konvenčnímu kotli spotřebovává menší množství plynu. Nutno podotknout že i jeho ekologický dopad je oproti standardní variantě mnohem příznivější. Produkuje totiž o několik desítek procent méně škodlivin. Nevýhodou je však vyšší počáteční investice, která se ale v budoucnu rozhodně vyplatí.

Jak vybrat plynový kotel

Vybrat kondenzační kotle není pro laika snadnou záležitostí. Ve hře je mnoho parametrů a proměnných, které je třeba před koupí náležitě uvážit. V první řadě se vždy zajímejte o výkon kotle. Vypočítat správné hodnoty je úkol pro odborníky. Pokud tedy v tomto oboru nemáte patřičné znalosti, je nanejvýš vhodné vzít si k srdci radu specialisty. Na výkon plynového kotle má vliv několik aspektů. Celková podlahová plocha, částečné nebo úplné zateplení domu, plastová či dřevěná okna a další tepelně izolační vlastnosti vašeho obydlí. To vše se musí detailně propočítat.

Chcete pouze topit nebo také ohřívat vodu? Svým požadavkům přizpůsobte výběr konvenčního kotle nebo úspornější kondenzační varianty. V případě potřeby a nejasností se rovněž obraťte na specializované prodejce. Opomenout nemůžete ani celkovou účinnost kotle. Jednoduchá poučka zní, čím účinnější, tím úspornější. Ačkoliv si za moderní a vysoce ekonomický kotel připlatíte, roční vyúčtování energií vás nakonec potěší.

Vzhledem k finanční zátěži je nový plynový kotel přístrojem, který vám bude sloužit i mnoho let. Nepodceňujte jeho vzhled. Zatímco někomu se líbí kotle nástěnné, jiný dává přednost stacionární variantě. Záleží tedy pouze na vás, vašem vkusu a potřebném prostoru.

Kotle Junkers

Na koupi kondenzačního kotle nešetřete. Spíše než cenou se řiďte kvalitou a pozitivními referencemi. V budoucnu se vám tento postup vyplatí. Ušetříte si nepříjemné chvilky při případných poruchách, reklamacích a výměnách. Mezi přední výrobce plynových kotlů se řadí značka Junkers. Kotle Junkers jsou tradičními přístroji na poli efektivního vytápění. Vedoucí pozici si drží již mnoho let. Modely značky Junkers jsou vysoce ekonomické a naprosto spolehlivé. Pokud jste nákup ještě neuskutečnili, právě teď je ideální doba to napravit. Až nastane dlouhá topná sezona, v pohodlí domova si můžete užívat příjemné teplo produkované bez vašeho přičinění úspornými kotli Junkers.

K tomuto článku není otevřena diskuze