Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Terapie tmou / foto: shutterstock

Jste odvážní? Zkuste terapii tmou - cestu za poznáním vlastního nitra

Nejste spokojeni sami se sebou, potřebujete si srovnat myšlenky nebo ujasnit, jakým směrem se bude ubírat vaše budoucnost? Raději než psychologa zkuste terapii tmou!

Co je terapie tmou

Terapie tmou je velice stará metoda sebepoznání, vycházející z původní tradice yangtik, praktikované mnichy v Tibetu, kteří ve tmě zůstávali až sedm týdnů. Je založena na senzorické deprivaci (absenci smyslových podnětů z vnějšího prostředí).

Terapeutický pobyt probíhá v dokonale zatemnělých prostorách, kde člověk stráví čas dle svého uvážení, pro úspěšnost terapie se však doporučuje alespoň 7 dní.

Jak vlastní terapie probíhá

Poté, co se blíže seznámíte s prostředím a prostorem, sami rozhodnete, kdy se mají zhasnout světla. V tu chvíli se

ocitáte v naprosté temnotě a je jen a jen na vás, jestli dodržíte čas, který jste si pro terapii zvolili, nebo ji z jakéhokoliv důvodu ukončíte dříve. Nastává pro vás období zkoumání a objevování vlastního nitra. Ve tmě se dá spát, odpočívat, přemýšlet, cvičit, meditovat, psát, kreslit, modelovat, zpívat či hrát na hudební nástroj. Není dovoleno kouřit, pít alkohol ani používat jakékoliv elektronické přístroje.

Každý den vás navštíví a zkontroluje "opatrovník", se kterým si můžete přes zavřené dveře pohovořit. Také vám donese jídlo a pití, na kterém se předem domluvíte, nejčastěji to bývá veganská či vegetariánská strava, ti otrlejší si mohou zvolit i několikadenní půst, díky kterému není trávicí systém zatěžován zpracováním potravy a tělo i mysl fungují volněji.

Účinky léčby tmou

Léčba tmou je velmi účinná jako prevence proti civilizačním nemocem - onkologickým onemocněním a

Po terapii vychází na světlo nový člověk
Po terapii vychází na světlo nový člověk

poruchám metabolismu. Je významnou léčebnou metodou, která regeneruje psychiku, umožňuje ukonejšit zneklidněnou, nejistou mysl. Terapie také přispívá k efektivnímu řešení osobních problémů, odstraňuje vnitřní blokace, celkově zklidňuje a zpomaluje životní tempo.

Dotyčný si díky ní pročistí hlavu, srovná myšlenky a vyjde ven na světlo jako nový člověk, který má sám v sobě vše vyřešené. Uvědomí si, jakým směrem mohou vést jeho další kroky v pracovním, osobním či rodinném životě.

Terapie tmou - cesta za poznáním vlastního nitra pro odvážné

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!