Kvalitní čerstvá ryba je základ
Smažený kapr byl dříve připravován na Štědrý večer skoro v každé domácnosti, jen občas ho nahradily řízky nebo vinná klobása. V posledních letech máme ale tendence poznávat nové chutě, upřednostňujeme zdravější přípravu, a tak se postupně mění i složení štědrovečerní tabule. Stále více lidí volí místo kapra například chutnějšího candáta nebo lososa, jehož filety nemají kosti, což uvítají hlavně rodiny s malými dětmi.
Vždy bychom ale měli dát pozor při nákupu ryb. Určitě se vyplatí nekupovat rybu mraženou, ale koupit raději rybu přímo z rybárny. U té máte jistotu čerstvého masa a ryba také neztratí svoji typickou chuť a zachová si šťavnatost. V dobré rybárně vám ji i podle přání připraví - vykuchají, naporcují, případně vykostí.
Zdravější příprava - chutnější maso
Obalit v trojobalu a osmažit na oleji, taková byla tradiční příprava vánoční ryby. Zkuste ale letos zdravější formu
přípravy. Doporučuje se rybí maso obalit jen v lehce okořeněné mouce, do které přidáte jemně nasekané bylinky, nejlépe čerstvé, strouhanka potřeba není.
Ideální pro zachování šťavnatosti a chuti konkrétní ryby je vaření v páře, což ocení hlavně milovníci zdravého jídelníčku. Plátek masa stačí lehce nakořenit a potřít olivovým olejem, na talíři pak filet zakápneme citronovou šťávou.
Ryby vhodné na vánoční stůl
Na štědrovečerní tabuli se skvěle hodí například u nás méně známý siven. Na rozdíl od kapra nemá tolik svaloviny, má ale méně kostí, jemnější maso a není tolik cítit rybinou. Podobnou rybou je i amur, který má bílé, jemné a
nízkokalorické maso, které je velmi křehké a chutné.
Losos bývá velmi oblíbený proto, že jeho maso neobsahuje téměř žádné kosti a nesetkáme se u něj s rybím zápachem. Pro slavnostní příležitost doporučujeme zvolit lososa skotského, který pochází z přirozeného prostředí. Sice si trochu připlatíte, ale kvalita masa za to stojí.
Treska obsahuje nízkotučné jemné maso téměř bez kostí. Zajímavá a netradiční úprava tresčího masa je na způsob "Wellington". Filet se jednoduše okoření a zabalí do listového těsta a takto jej upečete.
Pstruh duhový je výborný, když ho připravíte v celku. Jen ho jednoduše potřete máslem, okmínujete a v troubě upečete. Nevýhodou bývá ale velké množství kostí, takže opatrně při jeho konzumaci. Těm se téměř vyhnete, pokud zvolíte pstruha lososovitého. Má lehce narůžovělé maso a jeho filety, hlavně v zadní části, kosti téměř neobsahují.
Opravdovou lahůdkou na vánoční tabuli bude zaručeně candát. Má velmi chutné maso a je považován za exkluzivní sladkovodní rybu. Jeho maso má bílou až narůžovělou barvu, velmi slabý pach, tuhou konzistenci, je velmi šťavnaté a nemá žádné svalové kůstky.
Jakou netradiční rybu si letos na Śtědrý den připravíte?
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!