Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Káva / foto: shutterstock

Umíte připravit kávu?

Češi si prý dávají v průměru jeden šálek kávy. Alespoň to říkají statistiky. Ovšem s přípravou kávy jsme jako Češi tak trochu pozadu.

Kupujeme si kávu nekvalitní, neumíme ji skladovat, správně připravovat ani servírovat. Umíte kávu správně připravit? Nebo se dopouštíte následujících chyb?

Špatné skladování 

Mnoho z nás si nakupuje velké množství kávy do zásoby, například ve výhodných slevových akcích. To je však špatně. Kávu si pořizujte spíše v menším balení, ideálně vždy co nejčerstvější z nějaké dobré pražírny. Pokud balení kávy otevřete, měli byste jí co nejdříve spotřebovat. Káva není určená k dlouhodobému skladování, protože postupně slábne její aroma, chuť i kvalita. Časem vám tedy káva přestane vonět i chutnat. I při krátkodobém skladování kávy je nutné dbát na vhodné podmínky. Káva nesmí být umístěna ve vlhkém prostředí. Dobře uzavřená nádoba, do které se nedostane vlhkost ani pachy, je ideální volbou.

Hrubost kávy

Sledujete při nakupování kávy hrubost jejího namletí? Měli byste, je to totiž velmi důležitý faktor. Kávu lze připravit

různými způsoby, které vyžadují jinou hrubost. Připravujete si nejčastěji kávu v pákovém kávovaru? Tak to si kupte kávu jemně mletou. Hrubě mletá zrna se pak hodí pro přípravu kávy překapávané. Nejlepší je si kávu vždy čerstvě namlít vždy před její přípravou.

Káva s mlékem

Milujte kávu s mlékem? Klidně si svůj oblíbený nápoj dopřejte, ovšem kávu vždy doplňujte plnotučným a ohřátým mlékem! Zapomeňte však na mléko nízkotučné či odstředěné nebo dokonce sušené mléko. Tím byste kávu „zabili“.

Oblíbený „turek“

Mnoho Čechů nedá dopustit na tzv. „turka“, tedy tureckou lógrovou kávu. To však také není zrovna ideální způsob přípravy kávy. Protože je v tomto případě káva dlouhou dobu zalitá horkou vodou, uvolňují se z ní škodlivé látky a kofein. Kávu je vhodné do několika málo minut od horké vody oddělit. Tak si vychutnáte naplno chuť kávy. Alternativou „turka“ může být příprava kávy ve french pressu. Také nezapomínejte na to, že káva by se nikdy neměla zalévat vroucí vodou! Nejvyšší teplota vody k přípravě dobré kávy je 95 stupňů Celsia.

Čištění kávovaru

Pokud si připravujete kávu v kávovaru, nezapomínejte ho pravidelně čistit a odvápňovat. Jedině tak si vždy vychutnáte výbornou kávu. Na kvalitu nápoje i jeho chuť má stav kávovaru velký vliv.

Umíte připravit kávu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!