Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Práce z domu / foto: shutterstock

Práce z domu - pohoda, či skryté nepříjemnosti?

Zdá se vám pracovat z domu jako dobrý nápad? Teď nemáme na mysli občasnou home office, ale práci na plný úvazek. Nemusíte při ní vystrčit nos z domácího prostředí, přesto skrývá určitá rizika.

V dnešní době moderních technologií a hlavně internetu nabízí možnost pracovat z domu velké množství firem, které hledají například externisty pro správu webových stránek. Vznikají nové pracovní pozice, které nevyžadují přítomnost na pracovišti, a nejeden podnikatel řídí chod vlastní společnosti z pohodlí svého domu. 

Z vnějšího pohledu to vypadá na pohodové fungování - ušetříte čas, který by vám jinak zabrala cesta do a ze zaměstnání, vyhnete se ranní špičce, časově si vše rozvrhnete dle vlastních potřeb. Kdo si však takové fungování zkusí, časem přijde na to, že nic není tak růžové, jak se na první pohled zdá. Práce z domu v sobě totiž skrývá mnohá úskalí a je třeba při ní dodržovat určitá pravidla. Mohlo by se vám totiž stát, že vám tento typ zaměstnání přeroste přes hlavu a následky se negativně odrazí jak ve vašem pracovním, tak i v osobním životě.

Dodržujte vlastní pracovní dobu

Jestliže se rozhodnete pro práci z domu, bylo by dobré si časově rozvrhnout a naplánovat, v jakou konkrétní dobu se vaší práci budete věnovat a tento pracovní čas striktně dodržovat. Často se totiž stává, že místo práce odbíháte k jiným činnostem v domácnosti, k televiznímu programu, nebo si dlouho poležíte v posteli. Pracovní úkoly se pak nahromadí a vy jste pod tlakem a ve stresu, jestli je včas zvládnete dokončit. Dobré je vzít v úvahu i celkové rodinné fungování. Logicky se lépe pracuje lépe a v klidu v době, když jsou děti ve škole či školce, než odpoledne a po večerech, kdy se řeší škola, úkoly, či kroužky dětí. 

Připravte si pracovní místo

Ideální pro práci z domu je vlastní místnost, kterou budete považovat za svoji kancelář. Ne každý má však takové

prostorové možnosti, aby si zvláště v bytě uzpůsobil a zabral celou místnost jako pracovnu. Doporučuje se ale mít alespoň nějaké své vyhrazené místo, třeba psací stůl v rohu místnosti, který bude sloužit pouze vašim pracovním aktivitám. Ten pokud možno umístěte tak, že při sezení budete mít televizi za zády. Nebude vás lákat od pracovních povinností tolik, jako kdybyste ji měli stále na očích. Rozhodně nepracujte na kuchyňském stole. U něho se totiž schází rodina u jídla a nikdo není zvědavý na vaše datlování do počítače nebo rozložené materiály poházené po stole.

Dbejte o sebe

Přijde vám zbytečné se na doma malovat, holit, pěkně se oblékat? Pokud chodíte do práce, přijde vám přirozené, že se každý den před odchodem upravíte, jdete přece mezi lidi. Když ale zůstáváte doma, často se stává, že tyto

běžné činnosti začnete vynechávat. V extrémním případě pak strávíte celý den v pyžamu, ve kterém jste ráno vylezli z postele. Večer vám přijde zbytečné se jít umýt - vždyť jste přeci byli doma, a tak ve stejném pyžamu zalezete večer do postele.V partnerském vztahu se to také může odrazit - kdo by se chtěl denně dívat na rozcuchaného zarostlého poustevníka nebo na neupravenou šmudlu ve vytahaných teplácích. Není tedy divu, když se v takovém případě vaše drahá polovička začne poohlížet jinde.

Myslete na komunikaci

Izolace v domácím prostředí může způsobit i ztrátu komunikačních dovedností i empatického cítění. Můžete sice namítat, že denně komunikujete pomocí mailů, sociální sítí, různých messengerů, skypů. Jde však vždy pouze o komunikaci verbální - tedy slovní. Tu ale v běžném životě provází a dokonce ji z 80 % celkově tvoří komunikace neverbální - tedy mimika, gesta, tón hlasu. Pokud si na tento způsob komunikace odvyknete, budete mít později problémy s projevem ve společnosti nebo i s jednoduchým rozhovorem z očí do očí. Vyrazte proto občas s kamarády ven, s partnerkou do kina či divadla, mluvte, argumentujte, ptejte se. Zároveň sledujte reakce lidí, tón jejich hlasu a řeč těla. Nechcete přece, abyste na ostatní působili jako asociálové, se kterými se nemají o čem bavit. Také se doporučuje, abyste si každý den vyrazili do blízké restaurace na polední menu. Změníte na chvíli prostředí, uděláte si pauzu na oběd, v klidu se najíte. Můžete se i s někým domluvit a obědvat takto společně. Když ne, prohodíte alespoň pár slov s číšníkem. 

Práce z domu - pohoda, či skryté nepříjemnosti?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!