Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Banán a radioaktivita / foto: shutterstock

Radioaktivní banány - nachází se uvnitř výživného ovoce skryté nebezpečí?

Banán - asi nejznámější a nejpopulárnější tropický plod, kterého se ročně sní více než 100 miliard. Dříve se na banány stály pověstné dlouhé fronty, dnes je k dostání téměř všude. Co se však skrývá pod žlutou slupkou?

Přirozená radioaktivita

Banány jsou opravdu radioaktivní, obsahují totiž poměrně hodně draslíku, konkrétně draslík 40, což je jeho radioaktivní forma. Nemusíte se však obávat, takto malé množství radioaktivního záření nemá na lidský organismus téměř žádný vliv. Museli byste sníst něco kolem padesáti kusů banánů, abyste do sebe dostali stejnou dávku záření, jakou vydává například zubní rentgen. Banány nejsou jedinou potravinou bohatou na draslík. Z dalších jmenujme například brambory, fazole, či ořechy.

Zmírňují depresi

Jestliže se zrovna cítíte pod psa, posvačte žlutou pochoutku, ta vám zaručeně zvedne náladu. Obsahuje totiž látku tryptofan, který je vaše tělo schopno přeměnit na serotonin - a to, jak známo, je neurotransmiter, který pozvedá náladu a navozuje pocit štěstí. 

Skvělé na kocovinu

Po celonočním flámování se často probouzíme s urputnou bolestí hlavy, kterou se snažíme řešit pomocí růžové tabletky. Lepší je však zvolit přirozenou cestu léčby - zkuste si jednoduše přiložit banánovou slupku na čelo a oloupaný banán snězte. Po chvíli by měla bolest ustoupit, nebo se alespoň zmírnit.

Vybělí zuby

Kdo z nás by nechtěl mít krásné zářivě bílé zuby? Někteří platí dokonce tisíce za bělící procedury nebo si kupují drahé prostředky na domácí bělení. Přitom stačí tak málo. Potřete si zuby vnitřkem banánové slupky a nechte ji působit ve vašich ústech alespoň pět minut. Účinek se dá ještě zvýšit kloktáním slané vody. A výsledky jsou viditelné přibližně po dvou týdnech. Budete překvapeni, jak účinkuje spojení draslíku, manganu a hořčíku z banánové slupky.

Pomáhá snižovat váhu

Podle vědeckých průzkumů patří banán do skupiny potravin, které dokáží zmanipulovat váš mozek. Jde o to, že pokud pouze ucítíte vůni takové potraviny, váš mozek si to vysvětlí tak, že jste tuto potravinu již snědli. V tu chvíli si uvědomíte, že už vlastně ani nemáte hlad. Takže dietářky, přibližte nos k banánům a váha půjde jednoduše dolů!

Zmírňuje alergické kožní reakce

Štípnul vás komár, spálila jedovatá rostlina nebo máte bradavice? Vyzkoušejte potřít ránu či postižené místo vnitřkem banánové slupky. Ta zmírňuje otok, zabraňuje svědění a při pravidelné aplikace zmizí po pár týdnech i nepříjemné bradavice.

Radioaktivní banány - nachází se uvnitř výživného ovoce skryté nebezpečí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!