Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Koktejl / foto: shutterstock

Míchané drinky. Které jsou nejlepší?

Ochutnali už jste všechny míchané drinky, které hýbou světem?

Konzumenti alkoholu se dlouho dělili na pivaře, milovníky vína a ochlasty, kteří do sebe šoupali jednoho panáka rumu či absintu za druhým. Posledních pár desítek let se ovšem nese ve jménu rostoucí popularitu koktejlů – míchaných nápojů, pod nimiž se dříve rozuměl výhradně mix likéru, cukru, vody a něčeho ostřejšího.

Do sedmdesátých let se do koktejlů přidával především rum, whiskey a gin. Vodka byla výjimečnou příměsí, dnes už je ale dominantní a řadě koktejů, do kterých se dříve přidávalo třeba martini, dnes dodává sílu právě ruský národní mok.

Koktejly už si za pár desítek let stačily vybudovat slušnou tradici a měli byste je tak najít v každém slušnějším podniku. Rozhodně ale ne všechny (nejrůznější variace se počítají na stovky), některé jsou nicméně dostupné takřka jako pivo nebo víno. Podívejme se na ty s delší tradicí a nehynoucí popularitou zároveň.

Cuba Libre

magazin.cz
Koktejl míchaný z limetky, koly a rumu, v Americe ho dost často dostanete pod prostým názvem „cola s rumem“, kde limetka je volitelná.

Je poněkud směšné, že si některé společnosti činí nárok na patentování tohoto nápoje. Platí to především o Bacardi a Havana Club, ovšem přinejmenším dalších pět firem si na práva činí nárok. To by bylo pochopitelné, kdyby šlo o nějaký sofistikovaný koktejl, ale colu s rumem jistě slilo dohromady mnoho lidí, aniž by jim to kdokoliv musel napovídat. Počátky koktejlu se přitom datují kolem roku 1900.

Daiquiri
Dnes už celá rodina koktejlů, postavená na mixu ginu a limetkového džusu. Originální Daiquiri je ale jenom jedno, kubánské. Poprvé bylo namícháno v havanském baru El Floridita a pojmenováno podle jedné z nejhezčích pláží na ostrově.

magazin.cz

Původně se servírovalo ve vysoké sklenici s rozdrceným ledem. Až do roku 1909 byla konzumace výsostně kubánskou záležitostí, poté však jeden z admirálů vyvezl recept a Daiquiri začalo dobývat chuťové buňky fajnšmekrů po celém světě. Mezi ty nejznámější patřil spisovatel Ernest Hemingway a americký prezident John F. Kennedy.

Opravdu masového rozšíření se Daiquiri dočkalo ve čtyřicátých letech minulého století, kdy prezident Roosevelt začal podporoval obchod USA s Kubou a zásadní přísada – bílý rum – byla vyvážena po hektolitrech.

magazin.cz
Mojito
Další kubánský koktejl, který v posledních letech zažívá hotovou renesanci. Obrovské oblibě se přitom těšil i v osmdesátých letech v Americe.

Tradiční mojito se vyrábí z pěti ingrediencí: rumu, cukru, lunetky, sodovky a máty. Kombinace sladké chuti a osvěžující citrusové chuti skvěle maskuje slušnou dávku alkoholu. Naprosto ideální je tento nápoj konzumovat na prosluněné pláži. Jen pozor na míru, kterou v tomto případě není těžké přehnat!

Sex on the Beach
Koktejl, který je nedílnou součástí každé diskotéky a tankuje především mladé či mladistvé. Fajnšmekry je stavěn spíše na okraj, což nic nemění na tom, že dokáže rychle a pořádně zvednout náladu.

Jedná se o mix vodky, broskvového likéru, pomerančového a brusinkového džusu. Sex on the Beach přitom patří do portfolia mezinárodní barmanské asociace oficiálních koktejlů. V některých restauracích se uvádí také pod názvem „Sand in your Shorts“ (písek ve tvých trenkách), aby se nemuselo na jídelníčku použít slovo sex.

Tequila Sunrise

magazin.cz
Ve světě se etablovaly dva způsoby míchání. Ten originální je kombinací tequily, creme de cassis, limetkového džusu a sodovky, nicméně časem se vyvinul dnes populárnější způsob z tequily, pomerančového a grenadínového džusu.

Poprvé byl připraven v Arizoně a jméno dostal podle vzezření po nalití do sklenice. Barevné kreace připomínají východ slunce. Popularitě napomohl i film s Melem Gibsonem a Michelle Pfeiffer, který se dokonce jmenoval stejně jako koktejl. Také skupina Cypress Hill vypustila do světa stejnojmenný single.

Jaký koktejl chutná vám?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 352