Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Víme, jak žít navěky

Nebral drogy, sportoval, jedl zdravě a přesto umřel. Na co zapomněl? Neměl rád svoje srdce!

1. Grilované steaky
Určitě jste slyšeli, že hovězí je špatné na srdce, ale to je nesmysl. Naopak. Hovězí posiluje imunitu, obsahuje selen a vitamin B a tuky v něm obsažené jsou prospěšné srdci.

2. Nezakouřené prostředí
Lidé, kteří jsou vystavení cigaretovému kouři po dobu 30 minut třikrát týdně, mají o 26 % vyšší riziko onemocnění srdce než lidé, kteří se s pasivním kouření setkají jen občas.

3. Aspirin

Pravidelné užívání aspirinu snižuje riziko srdečních chorob o 28 % u lidí, kteří neměli mrtvici nebo infarkt.

4. Více čaje

Lidé, kteří pijí alespoň dva šálky čaje denně, mají o 25 % vyšší šanci, že je nepostihne žádná srdeční choroba. Důvod? Látky obsažené v čaji nejenže mají příznivý vliv na krevní cévy, ale také ředí krev a omezují srážení krve.

5. Dotyky
Deset minut vzájemného dotýkání kůže (držení za ruce, objímání) s vaší drahou polovičkou pomáhá krevnímu tlaku zklidnit se od napětí způsobeného stresem.  

6. Rybičky
Omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybách pomáhají posilovat srdeční svaly, snižují krevní tlak a snižují její sráživost.
     
7. Nežijte sami
Ženatí muži umírají méně častěji na srdeční infarkt než svobodní. Vědci zkoumali muže s mírně zvýšeným krevním tlakem a zjistili, že po třech letech od svatby mají ženatí zdravější srdce než jejich svobodní protějšci.

8. Pořiďte si psa

Všichni, kteří znají rozněžnění - Hóóódnej pejsek, hóóódnej chlapec!, nebo naopak rozčilování - Ošklivej kluk! Zase si mi sežral trenky!, ti všichni se dokáží mnohem lépe vyrovnat se stresem, který je nejčastější příčinou infarktů.

 9. Čistěte si zuby

Je to zvláštní, ale pravidelné a důkladné čištění zubů a vyplachování ústní vodou, které zbavuje ústní dutinu bakterií, snižuje riziko infarktu o 200 %.

10. Přátelé v práci
Lidé, kteří mají na pracovišti hodně přátel, kteří jim pomáhají nebo s nimiž si jen chvilku poklábosí, zažívají pak v práci menší tlak a stres.

Chtěli bytse žít navěky?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 52