Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tanec / foto: shutterstock

Zdravé koníčky

Snad každý z nás se ve volném čase věnuje nějakému koníčku – ať už se jedná o pohybové aktivity nebo třeba čtení knih. Existují koníčky, které mají zdravotní benefity. Které to jsou?

Mezi nejzdravější koníčky patří:

Psaní

Psaní může být podle odborníků skvělou formou terapie. Pište si deník, zapisujte si svoje myšlenky nebo si třeba vymýšlejte vlastní příběhy. Fantazii se meze nekladou! Zapomeňte však na psaní na klávesnici počítače, ale sáhněte po tužce a papíru. Psaní rukou podle odborníků podporuje kreativitu, myšlení a schopnost učení. Ručně napsaný text má navíc své kouzlo. Na papír se můžete svěřit se svým trápením nebo tajemstvím, a vám se tak rázem trochu uleví. A jediné, co potřebujete, je vlastně jenom papír a tužka. Jak jednoduché!

Tanec

Zdraví prospěšným koníčkem je také tanec. Při tanci se vlastně spojí hned několik zdravých koníčků, a to poslech hudby, pohyb a zapojení se do společnosti. Poslech hudby, stejně jako pravidelný pohyb slouží jako prevence vzniku Alzheimerovy choroby. Protože se při tanci musíte učit nové věci a taneční kroky, pomůže vám udržovat v kondici mozek a podpořit paměť. Při pohybu zase udržíte v kondici své tělo a zlepšíte si zároveň náladu. Pokud budete navíc tančit se svým partnerem, zároveň to prospěje vašemu vztahu.

Malování, kreslení, modelování

Kdy jste naposledy něco namalovali, nakreslili nebo vymodelovali? Ve škole? Tak to je chyba! Tyto kreativní činnosti se totiž řadí do seznamu zdravých koníčků! Malování, kreslení nebo třeba modelování vás dokáží zbavit stresu a napětí, posílit paměť a motorické schopnosti. Pokud pak pomocí štětce nebo tužky znázorníte své pocity, nemusíte chodit k psychologovi. Takže vezměte do ruky štětec, tužku, uhel nebo třeba keramickou hlínu a můžete začít s terapií.

Cestování

Cestujete rádi? Tak to děláte něco dobrého pro své zdraví. Cestování může posloužit jako skvělá relaxace, kdy zapomenete na všechny starosti a na chvíli přestanete myslet na práci a každodenní povinnosti. Tuto terapii navíc můžete praktikovat klidně o víkendu, kdy se vydáte poznávat krásy naší republiky. Nemusíte zkrátka jezdit daleko. Cestování může být prevencí rozvoje kardiovaskulárních chorob či rakoviny, snížit krevní tlak a zmírnit stres a pocit napětí. Stačí jenom sbalit kufry a vyrazit na cestu!

Vaření

Baví vás vaření a pečení? Trávíte rádi čas u plotny a vymýšlíte nové a nové recepty? Výborně! Vaření podle výsledků vědeckých studií posiluje paměť a kreativitu. Navíc bylo dokázáno, že doma připravované pokrmy jsou zdravější než v restauracích a fast foodech, a tak můžete s tímto koníčkem zapomenout na nadváhu a obezitu.

Anketa

Zdravé koníčky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!