Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kouření s dítětem / foto: shutterstock

Zákaz kouření ve vlastním autě? V Rakousku již zavedeno!

Necháme se inspirovat našimi sousedy a zavedeme také u nás zákaz kouření v autě? A koho by se mělo toto nařízení týkat? Řidiče, nebo kohokoliv, kdo je ve voze přítomen?

Rakušané si v autě už nezapálí

Zákon, který rakouský parlament schválil koncem března, nabyl účinnosti 1. května. Od tohoto data platí v Rakousku zákaz kouření v autech, který se vztahuje nejen na řidiče, ale i na celou posádku. Zákaz však platí pouze tehdy, jestliže se ve vozidle nachází osoba mladší osmnácti let. Nejde tedy o absolutní zákaz kouření ve vozidle, ale jen o zákaz částečný.

Pokuta za porušení není příliš vysoká

Při porušení tohoto zákona hrozí dotyčnému pokuta do 100 eur, což není pro Rakušany příliš vysoká částka. Je srovnatelná například s pokutou za špatně nalepenou dálniční známku. Vášniví kuřáci by si měli dát také pozor na vyhození nedopalku z auta. Pokuta za tento přestupek běžně činí kolem 70 eur, ale pokud se takto proviníte konkrétně ve Vídni, můžete být chudší až o 1000 eur! Stejně vysokou částku můžete zaplatit, pokud si nedáte říct, a budete v autě chyceni při opakovaném porušení zákazu kouření.

Autoklub poukazuje na složitou vymahatelnost pokut

Narychlo schválený zákon přináší i drobné nedostatky, na které poukazuje rakouský autoklub. Sporná bude například situace, pokud ve voze bude kouřit mladistvý, nebo v případě, že pochybení nahlásí třetí osoba. Policie bude tedy moci pokutovat pouze v případě, pokud viníka chytí přímo na místě. Kromě soukromých vozidel platí také zákaz kouření ve vozech taxislužby a v podnikových autobusech.

Nejvíce si poplatíte v Itálii

Pokud vás zajímá, jaká je situace v ostatních evropských zemích, tak nejradikálnější v pokutování kouření v autě je Itálie. Kromě přítomnosti dětí zákon zahrnuje i těhotné ženy a mohou vám za tento přestupek naúčtovat až 5.000 eur v případě, že se v autě nachází dítě mladší 12 let. V Řecku pokutují kouření v přítomnosti dětí do dvanácti let 1.500 eury. Stejnou částku jako v Rakousku zaplatíte také v Anglii, Walesu, Skotsku, Irsku a ve Francii. Je tedy jen otázkou času, kdy můžeme podobné nařízení očekávat i u nás.

Zákaz kouření ve vlastním autě? V Rakousku již zavedeno!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!