Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bláznivá matka s dítětem / foto: shutterstock

Proč ženy na mateřské hloupnou?

S příchodem nového člena rodiny je pochopitelné, že se veškerá péče a starost točí kolem něj. Je to přirozené a mělo by to tak být.

Když se ale poporodní hormony zklidní a miminku se nastaví určitý režim, nastává čas užít si mateřskou dovolenou. Některé ženy však pohltí mateřství natolik, že přestávají být samy sebou a nechávají se doslova pohltit dětským světem. Z do té doby racionálně uvažujících žen se tak stávají:

Soutěživé  matky

Některé z žen se do mateřství ponoří až nezdravým způsobem a mají pocit, že prostřednictvím svého dítěte musí neustále s někým soupeřit a hlavně - vyhrávat.  Takže sledují různé růstové a váhové tabulky, mají vypočítané přesně na den, kdy si jejich ratolest musí sednout, kdy lézt, kdy udělat první krůček. Sáhodlouze debatují na dětských hřištích o počtu zubů svého potomka a pomalu i o četnosti a složení jeho stolice. Pokud něco jen o kousek nesedí s předepsanými tabulkami, nebo nedejbože sousedovic Pepíček už si umí lahvičku s pitím podržet sám a přitom je mladší, je to pro dotyčnou doslova katastrofa a ihned běží takovou situaci řešit se svým pediatrem.

Přepečlivé matky

Pro ně je nejdůležitější počet vrstev oblečení, které má dítko na sobě, a čepici mu nesundají ani v horkém počasí. Neustále se o ně strachují, ze svých rukou tvoří pomyslnou ohrádku, která je mu neustále nablízku. Jsou schopny za ním běhat klidně i hodinu po bytě s poslední nedojedenou lžičkou od jogurtu a snažit se ji malému nezbedníkovi vecpat do úst - mají totiž přesně na gram zváženo, kolik toho musejí do dítka dostat. Samozřejmě si vše připravují a vaří samy, a to pouze ze surovin nakoupených v bio obchodech a bio farmách. Jenom jim tak trochu nedochází, že takto přehnaná péče je spíše ke škodě, než k užitku. Za ručičku do školy svého potomka už vodit nebudou, a setkání s realitou všedního dne může být pro takové dítě frustrující.

Mobilní znavené matky

Když se rozhlédnete po jakémkoliv dětském hřišti, určitě minimálně na jednu takovou narazíte. Znavený a zničený výraz v tváři a v ruce nezbytný mobilní telefon. Nejčastěji řeší něco strašně důležitého se skupinou kamarádek přes chat, nebo hrají nějakou přihlouplou hru. Každopádně o své dítě nejeví zájem ani v případě, když hází po ostatních dětech písek, bere jim hračky nebo jinak škodí. Jsou totiž z té složité výchovy natolik unavené, že raději unikají do imaginárního světa, který nabízí internet. Zajímavé je, že málokdy vidíte maminku například s knihou nebo s časopisem v ruce, mobily totiž klasickou četbu zcela vytlačily.

Jak tedy přežít mateřskou a sklouznout k některému z těchto typů šílených matek?

Především vše řešit s rozumem a v klidu. Děti vyrostly i dříve bez přehnané péče a často se uměly chovat lépe, než ty dnešní, kolem kterých našlapujeme po špičkách a upřednostňujeme rozvoj jejich individuality oproti výchově s pravidly a jasně danými hranicemi. Dále je důležité, nezapomínat sama na sebe. Role matky je úžasná a do jisté míry ovlivní každou ženu, avšak stále jste manželka nebo kamarádka, která má své vlastní zájmy a sny. A právě ty si můžete v průběhu mateřské splnit. Jak jich docílit a realizovat i s malým dítětem, zkusíme rozebrat zase příště.

Anketa

Proč ženy na mateřské hloupnou?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!