Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alkoholik / foto: shutterstock

Proč se někdy opijete rychleji než obvykle?

Znáte dobře svou míru alkoholu? Víte, kdy máte dost a neopíjíte se? Nebo se vám naopak stává, že se opijete mnohem rychleji než ostatní? A jak je vlastně možné, že na někoho působí alkohol rychleji?

Někdo pije jenom svátečně, někdo chodí pravidelně s přáteli na něco ostřejšího a někdo je bohužel na alkoholu závislý. Je nutné si uvědomit, že alkohol je droga. A u nás je nejčastěji užívanou drogou. Statistiky uvádějí, že je v České republice zhruba 600 tisíc alkoholiků a asi dalších 20 procent spadá do tzv. rizikové skupiny, u které je to jenom krůček k závislosti.

Mnohdy je ve společnosti spíše nepochopen abstinent, zatímco je normální dát si skleničku. Konzumaci alkoholu dnes považujeme za něco normálního a mnoho lidí si nedokáže bez něj třeba představit oslavu narozenin či svátků. Ovšem i toto chování přispívá k rozvoji alkoholismu.

 

I přesto, že nemáte problémy s alkoholem a znáte dobře svou míru, může se vám někdy stát, že se rychle opijete. Kdy se může stát, že se opijete rychleji než obvykle?

Když změníte časové pásmo

Cestování do jiného časového pásma vašemu tělu neprospívá. Dojde k narušení cirkadiánního rytmu, jakýchsi vnitřních hodin, což má za následek například vznik únavy či nevolnosti. Ovšem rozhození tohoto rytmu působí také na metabolismus jater, která pak budou pomaleji zpracovávat alkohol. Po několika hodinách či dnech si vaše tělo však na nové časové pásmo zvykne a vám letní drinky už nebudou tolik motat hlavu.

Když jste nemocní

Ruku v ruce s kašlem, rýmou, bolestí v krku, bolestí svalů a hlavy jde i dehydratace. A kvůli tomu se rychleji opijete, když jste nemocní. Při onemocnění navíc většinou užíváte nějaké léky, které se mnohdy s alkoholem nesnesou. To má za následek silnější a rychlejší stav opilosti. Navíc to způsobí i horší kocovinu, v některých případech i poškození jater.

Když zhubnete

Kdo by nechtěl shodit pár nadbytečných kil. Člověk se jistě začne lépe cítit. Měl by si však dát větší pozor na alkohol. Když totiž pár kilogramů zhubnete, začne na vás alkohol více působit. Možná jste si někdy všimli toho, že štíhlí lidé se opijí rychleji než lidé silnější postavy. Odborníci přišli na to, že když člověk ztratí zhruba 10 procent tělesné váhy, rychleji se opije, a to proto, že spolu se shozenými kilogramy zmizí z těla i voda.

Když už vám bylo 25 let

Na tento fakt už jste možná sami přišli. Po pětadvacítce a zejména pak po třicítce vám k omámení bude stačit méně alkoholu než dříve. Na mladší jedince totiž působí alkohol pomaleji, i když to vědci nedokáží přesně vysvětlit. Také platí, že muži snesou více alkoholu než ženy.

Když málo spíte

Pokud jste unavení, dochází ke zpomalení procesů v těle. Už jste si jistě někdy všimli toho, že když se špatně nebo málo vyspíte, jste následující den „zpomalení“. A ještě víc vás utlumí a zpomalí v tomto případě alkohol. Vyčerpaný a unavený člověk se zkrátka rychleji opije. Proto se pořádně vyspěte před každým večírkem, kde poteče alkohol proudem.

Proč se někdy opijete rychleji než obvykle?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!