Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Únikové hry / foto: Pixabay

V čem tkví úspěch a populárnost únikových her?

Únikové hry jsou zábavnou formou aktivity, při níž jsou nejdůležitějšími faktory spolupráce, důvtip a logické myšlení.

Jsou skvělým prostředkem, jak rozvíjet mnoho vlastností ať u dospělých či dětí a zábavnou formou trávit volný čas. Jejich popularita strmě stoupá již od roku 2007, kdy se začaly únikové hry z Japonska rozšiřovat do celého světa.

Počátky únikovek

Asi každý, kdo čte tento článek, se někdy v životě dostal k hraní počítačových her. V rámci mnoha žánrů byly velmi oblíbené tzv. adventure games, jejichž princip spočíval v tom, že jste museli s pomocí okolních předmětů a indicií vyřešit série hádanek, odemknout spousty zámků a dojít až na samotný konec hry. Miliony lidí po celém světě tento koncept milovaly a milují dodnes, a to stojí za úspěchem a popularitě moderních únikových her neboli escape games.

Jejich koncept totiž vychází právě z těchto adventure games s tím rozdílem, že dovolí hráčům účastnit se těchto her v reálném světě. Hráči tak nejsou „připoutáni“ k monitorům a klávesnicím svých počítačů, ale mohou se dobrodružství přímo účastnit.

Samotná popularita tohoto žánru by ale samozřejmě nevydržela bez toho, aby byly únikové hry neustále vyvíjeny a zlepšovány a hráče mohly stále překvapovat něčím novým. Únikové hry tedy prochází neustálým vývojem, který Vám v dnešní době nabízí již zážitky srovnatelné s hollywoodskými filmy.

Důležitou oblastí popularity únikových her je pak ale také například soutěživost, touha po úspěšném splnění cíle, touha po nových zážitcích, sociální agregace a další. Bez toho, aby člověk měl vůli něco pokořit, by totiž únikové hry nemohly existovat. V některých oblastech Asie se tak únikové hry dávají dokonce na stejnou úroveň sportu.

V únikových hrách si prostě každý najde něco. Jsou vhodné jak pro partu dospělých, tak pro rodiny s dětmi. A pokud hledáte ty nejlepší únikové hry v Praze, vyberte si jednu z našich her, zarezervujte si termín a nechte se vtáhnout do nové reality – alespoň na 60 minut.

K tomuto článku není otevřena diskuze