Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zápach potu / foto: shutterstock

Jaké stravě se vyhnout, abyste nepáchli potem?

V letních tropických dnech se zkrátka více potíme. Pocení je sice přirozený jev, ovšem může být značně obtěžující – zvlášť, když náš pot nepříjemně zapáchá. A některé potraviny zápach ještě zhoršují.

Pocení slouží k vyrovnání teploty a vylučování odpadních látek z těla. Nadměrné pocení nám však může značně znepříjemnit život. Způsobuje ho například infekční nemoc, cukrovka, hormonální poruchy, špatná funkce štítné žlázy, obezita, stres, ale také špatná životospráva. Zejména nadměrná konzumace kávy, kořeněných jídel, alkoholických nápojů nebo sladkostí zhoršuje zápach potu.

Obecně platí, že pokrmy s výraznou chutí a vůní mají negativní vliv na zápach potu. Dejte si tedy pozor třeba na česnek, zázvor, cibuli, aromatické sýry nebo chilli a další výrazné koření. Ovšem i taková brokolice nebo růžičková kapusta zápach potu zesílí! Když se totiž tato zelenina začne v těle rozkládat, dojde k vylučování síry, což má na svědomí silnější zápach potu.

Výše zmíněné potraviny však nutně nemusíte vyřadit ze svého jídelníčku! Naopak, třeba takový česnek nebo cibule mají spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. Pokud však chcete zmírnit zápach svého potu, vsaďte na jablka, mátu nebo petržel. Jedná se o tradiční a osvědčené lidové prostředky ke zmírnění pocení.

Pozor si však dejte na červené maso. Pokud ho budete jíst moc často, váš pot začne více zapáchat. Maso obecně naše tělo těžko tráví a jeho nadměrná konzumace může vést k překyselení organismu. A překyselený organismus se více potí a pot také více zapáchá. Proto byste to zejména v horkých letních měsících neměli přehánět ani s konzumací dalších potravin, které mají na svědomí překyselení organismu, jako je například bílý rafinovaný cukr, sůl, alkoholické nápoje, káva či výrazné koření. Zejména po večírcích, kde alkohol tekl proudem, nebude člověk zrovna vonět.

Překyselení organismu hrozí také v případě nadměrné konzumace mléčných výrobků. Stejný problém může způsobit také bílé pečivo nebo sladké limonády.

Nadměrného pocení a zápachu vás naštěstí mohou zbavit některé bylinky. Výborná je třeba šalvěj, máta nebo meduňka. V létě si také s chutí dopřejte borůvky, ostružiny nebo brusinky, které také dokáží pach potu zeslabit.

Co (ne)jíst, aby váš pot nezapáchal

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!