Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Smutná kamarádka / foto: shutterstock

Pozor na to, s kým trávíte čas

Za celý den se setkáváme s celou řadou lidí – s kolegy v práci, s přáteli nebo třeba s rodinou. A právě tito jedinci mohou mít velký vliv na to, jak se cítíme.

Zatímco někdo nám dokáže dodat energii a zlepšit náladu, jiný nás energie zase zbaví. Dávejte pozor na to, s kým trávíte čas!

Neustále smutní lidé

Máte mezi svými kolegy nebo třeba přáteli někoho, kdo je neustále smutný nebo má špatnou náladu? Neusmívá se, všechno v jeho životě je špatně, všichni jsou na něj zlí? Tak přesně takový člověk z vás bude akorát vysávat energii! Pokud má dotyčný pouze špatné období, nemusíte se mu nutně vyhýbat. Ovšem dlouhodobé trávení času s neustále smutným člověkem vám toho moc nedá. Když si navíc člověk ve smutku libuje, nemůžete mu nijak pomoci a trávení času s ním vás bude stát zbytečnou energii.

Lidé závislí na jiných

Lidé, kteří jsou závislí na jiných, vám také budou brát energii. Nejhorší je, pokud je na vás závislí partner nebo člen rodiny, ovšem jistá závislost se může objevit i mezi kamarády. Vyžaduje si třeba některý z vašich přátel příliš často vaší pozornost? Změní klidně plány, aby s vámi mohl trávit čas? Doslova se vám vnucují? To není dobré znamení, ale projev závislosti. Samozřejmě není nic špatného na tom, když trávíme čas se svými přáteli, ovšem všeho moc škodí. Každý by měl mít čas také sám na sebe, na svůj život, na svůj klid.

Nerozhodní lidé

Občas má problém s rozhodováním asi každý. Zvláště některé důležité životní kroky je vhodné konzultovat s lidmi ve svém okolí. Pokud ale máte ve svém okolí někoho, kdo je neustále nerozhodný a vy prakticky řešíte jeho problémy, není to dobré pro vás ani pro něj. Vy budete po nějakém čase vyčerpaní a z dotyčného se stane naprosto nesamostatný jedinec. Není pochopitelně nic špatného na tom poradit někomu v těžké situaci. Ovšem nic se nemá přehánět. Každý z nás by se měl naučit sám rozhodovat.

Sebestřední lidé

Sebestřední lidé ve vašem okolí, kteří se neustále chlubí svými úspěchy a mluví pořád jenom o sobě, vám za chvíli polezou na nervy. A budou vás okrádat o drahocenný čas i energii. Sebestředný člověk totiž mnohdy postrádá jakoukoli empatii, musí být středem pozornosti za všech okolností a vy ho vlastně ani nezajímáte. Má pak tedy cenu trávit s někým takovým čas?

Falešní lidé

Komu byste se měli ideálně úplně vyhnout, to jsou falešní lidé. Kromě toho, že vám svým chováním mohou ublížit, také s vámi dokáží nepěkně manipulovat ve svůj prospěch. Myslete proto vždy především na sebe!

Pozor na to, s kým trávíte čas

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!