Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prázdné kapsy / foto: shutterstock

Jak konečně (u)šetřit

Mnoho lidí dnes žije tzv. od výplaty k výplatě, nic tedy ze svého platu neušetří. Přitom se hodí mít nějakou finanční rezervu, na kterou může člověk třeba v nouzi sáhnout.

Šetření peněz není mnohdy jednoduché, následující rady vám v tom však mohou pomoci. Jedná se pouze o malé zásahy do nakládání s penězi.

Pokud člověk zbytečně utrácí, je pochopitelné, že toho moc neušetří. Naučte se proto lépe hospodařit s penězi. Jak lze poměrně jednoduše ušetřit nějaké peníze?

Nezavrhujte slevové akce

Poměrně jednoduchým způsobem, jak můžete ušetřit nějaké ty peníze, je sledování slevových akcí. Ve slevách se vyplatí kupovat zejména věci, které často a běžně používáte, tedy například potraviny nebo kosmetické produkty. Ve slevě však kupujte pouze to, co skutečně potřebujete. Rozhodně není dobré koupit něco jenom proto, že je to zrovna za výhodnou cenu. U nakupování proto přemýšlejte, ideálně si pište nákupní seznamy. Těch se pak pevně držte, a neutratíte tak za zbytečnosti.

Zvyšte své příjmy

Pokud se jenom neradi omezujete, ale přesto chcete ušetřit, zkuste nějakým způsobem zvýšit své příjmy. Pokud v něčem vynikáte, zkuste na tom vydělat – nabízejte své služby. Najít si můžete také nějakou brigádu. Často jsou třeba nabízeny sezónní brigády, které vám mohou finančně přilepšit, a přitom vám nezaberou tolik času.

Připravujte si jídlo sami

Když si budete sami doma vařit, uděláte tak něco pro své zdraví i svou peněženku. Pokud opravdu chcete ušetřit, přestaňte se stravovat v předražených restauracích a fast foodech. I do práce si přeci můžete nosit oběd v krabičce. Navíc si vždy připravíte to, na co budete mít chuť, ušetříte nějakou tu korunu a navíc si pohlídáte štíhlou linii.

Napište si rozpočet

Víte vůbec, jaký je váš měsíční rozpočet? Jaké jsou vaše měsíční nezbytné výdaje? Kolik utratíte za jídlo, za bydlení nebo třeba za kosmetiku? Schválně si to někdy napište a hned uvidíte, za co zbytečně utrácíte, kde můžete ušetřit či kolik vám vlastně před výplatou zbývá peněz.

Využívejte hromadnou dopravu

Ušetřit můžete také na dopravě. Stačí, když nebudete všude jezdit autem. Využívejte městskou hromadnou dopravu nebo sedněte na jízdní kolo. Když pojedete do práce na kole, ušetříte peníze a zlepšíte si fyzickou kondici.

Šetřete i na zábavě

Také na zábavě je možné ušetřit. Celá řada restaurací, barů nebo třeba wellness zařízení má pravidelné slevové akce. Pokud rádi čtete, zaregistrujte se v knihovně, a nebudete muset utrácet nemalé částky za knihy. Za zvýhodněnou cenu jsou někdy nabízeny vstupenky na koncerty či na divadelní představení.

Jak konečně (u)šetřit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!