Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hádky na vánoce / foto: shutterstock

Jak se o Vánocích vyhnout hádkám?

Vánoce by měly být svátky klidu a pohody. Ovšem mnohdy je realita přesně opačná. Jak se o Vánocích vyhnout hádkám?

Podle odborníků na partnerské vztahy jsou vánoční svátky pro mnohé páry krizovým obdobím. Podle průzkumů zažije o Štědrém dnu asi polovina rodin hádky a neshody. Vánoce tedy zřejmě nejsou svátky klidu. Napjatou atmosféru má na svědomí předvánoční shon a snaha o dokonalost. Pro mnoho lidí tak Vánoce představují především stres a hádky.

Psychologové tvrdí, že většina z nás už je zhruba měsíc před vánočními svátky ve stresu z toho, aby o Štědrém dnu zažívala celá rodina pohodu a klid, které během roku nemá. Když pak Štědrý den neodpovídá našim představám, jsme vystresovaní a snadno vybouchneme. A pak se můžeme pohádat s každým, kdo nám zrovna přijde do cesty.

Pro partnerské vztahy představují Vánoce krizové období. Protože jsou oba partneři ve stresu a snaží se připravit dokonalý Štědrý den, jeden druhého přehlíží, nepovídají si, zapomínají i na společné intimní chvilky a odpočinek. A právě to má na vztah negativní dopady, a hádky jsou nasnadě.

Řešení situace je jednoduché, a vy se tak můžete vyhnout hádkám s partnerem či partnerkou i členy rodiny. Zapomeňte na dokonalost a vnímejte vánoční svátky jako čas na odpočinek. Opravdu není nutné mít vyleštěný každý kout v bytě, dům plný přeplácané vánoční výzdoby, hromadu dárků pod stromečkem, napečeno několik druhů cukroví a plnou lednici. Také nutně nemusíte navštívit o Vánocích všechny své příbuzné a známé. Věnujte svůj čas svým nejbližším a svému partnerovi, užívejte si společně vánoční pohodu. Na všechno ostatní bude jistě čas i po Vánocích.

Recept na pohodové a klidné vánoční svátky je jednoduchý – stačí se vyhnout stresu. Když to dokážete, máte z poloviny vyhráno. Mnoho z nás se o Vánocích stresuje kvůli nesmyslům. Opravdu je jedno, do jaké barvy bude laděn stromeček a do jakého papíru zabalíte dárky. Také nemusíte neustále stát u trouby a sporáku. Zejména o vánočních svátcích lidé velmi plýtvají jídlem. Nakupte ho pouze v takovém množství, které skutečně sníte. A nepřejídejte se jenom proto, že jsou zrovna Vánoce (Češi patří k nejtlustějším národům na světě). Pokud náhodou od někoho dostanete nevhodný dárek, hned ho nezkritizujte. Nebo si snad chcete kvůli malichernostem zkazit Vánoce hádkami? Nezapomeňte se také věnovat svému partnerovi či své partnerce – chvilku jenom pro sebe si určitě najdete!

Jak se o Vánocích vyhnout hádkám?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!