Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kiting na moři / foto: shutterstock

Jak začít s kitingem?

Kite – tažný drak. Taková ta hračka, kterou ovládáte a ona vás někam doveze. Když to s ní tedy umíte …

Na začátku dubna 2019 proběhl jeden z nejextrémnějších Kitingových závodů na dlouhou trať VAKE – Varanger Kite Kite Enduro na severu Norska. Zároveň se jednalo o mistrovství světa. A naši chlapci Miroslav Schutz a Jan Šimek jsou mistři světa pro letošní rok. V loňském roce se mistrovství konalo na TOKE – Trans Onego Kite Enduro v Rusku, kde se mistryní světa stala Pavlína Herberová. Na to jak malý národ, oproti většině okolních jsme, tak ve světě snowkitingu jsme dost vidět a je o nás slyšet.

Neříkám, že se máte zúčastnit extrémních závodů, ale právě začíná sezóna kitesurfingu – kiteboardingu. To je odvětví, kdy s pomocí draka jezdíte na vodě. Určitě doporučuji začít první kroky s pomocí instruktora, nebo někoho, kdo má s kitingem zkušenosti. Sama jsem to kdysi chtěla obejít, protože když umím s hračkou – malým kitem, tak to s velkým bude hračka … Nebyla a stejně jsem se obrátila na instruktora, aby mi poradil a pomohl odstranit velmi rychle zafixované chyby. Po jednodenním individuálním kurzu jsem se krásně rozjela a hlavně jsem jela tam, kam jsem chtěla …

Nic se nedá uspěchat a s trochou cviku jde vše. Někdo lehce zvládne začátek a potom se zasekne, další těžce bojuje a později mu to jde samo. V Čechách a na Moravě máme pro začátky a výuku nevýhodu - tou je poryvový vítr. V zahraničí se kituje hlavně na pobřežích anebo v horách, kde fouká vítr stabilní. Takže moje rada je, že pokud to jde, vyberte si pro začátek nějakou destinaci, kde se takový vítr vyskytuje. Kitesurfing - pobřeží, de facto kdekoliv, kde je mělčina několik desítek metrů (Německo, Sicílie, Egypt). Pro snowkiting je nejlepší Norsko, ale ani Alpy nejsou marné. Pozemní kiting - hlavně buggykiting se nejvíce jezdí na zaplavovaných plážích v Německu a Dánsku.

Nijak nezatracuji místní podmínky, jen radím lehčí cestu do začátku, protože pokud vás kiting osloví, tak se českým poryvům stejně nevyhnete a musíte je ustát.

Jak začít s kitingem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!