Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stylová kuchyňe / foto: kamen-osnice.cz

Jak vybrat přírodní kámen pro vaši kuchyň

Projekty z přírodního kamene jsou vždy lákavé, okouzlující a působí luxusně. Kuchyňský ostrůvek nebo kuchyňská deska z přírodního kamene se stávají srdcem celého bydlení a je radost se na ně dívat.

 Některé druhy kamenů se ovšem pro kuchyně hodí lépe než jiné: nevhodný je například onyx (je křehký, vysoce absorpční a málo odolný vůči kyselému prostředí) nebo travertin (má nízkou odolnost vůči kyselému prostředí a vysokým teplotám).

Co se týče druhů kamene, vhodných do kuchyně, nabízí se jako nejlepší možnosti následující 3 druhy (které, jak zjistíte, skrývají mnoho barevných variant). To, který z nich si vyberete, již záleží na vašem životním stylu a vašem vkusu:

Mramor v kuchyni

Mramor je na pohled překrásný, ušlechtilý a téměř aristokratický materiál. Je vysoce odolný vůči teplu a krásný bude i po letech, třebaže časem může lehce změnit barvu, případně nabrat jemnou patinu. Pozor ovšem na skvrny, například od červeného vína, kávy či citrusů: pokud nezasáhnete včas, může se vnější textura mramoru narušit, jelikož je docela citlivý na kyselé prostředí. Skvrny od červeného vína nebo kolečka od hrníčků se z mramoru díky jeho vyšší nasákavosti dostávají celkem nesnadno. Z výše uvedeného je patrné, že se mramor nehodí pro rodiny s malými nezbedy.

 

Žula v kuchyni

Žula je do kuchyní velice vhodným a také hojně používaným materiálem. Je odolná, tvrdá, ne tolik cenově náročná a výborně vzdoruje poškrábání i poškození kyselinou. V nabídce je navíc celá škála žuly rozmanitých barev a textur, takže si můžete vybrat s ohledem na ostatní zařízení interiéru. Jediné drobné mínus, které žula má, je její vyšší váha – při projektování byste ji rozhodně měli vzít v úvahu.

Quartzite v kuchyni

Quartzite je další univerzální skvělou volbou do kuchyně. Není sice tak tvrdý, jako žula, ale tím pádem není ani tak těžký. Na rozdíl od mramoru nemění časem barvu a také se tak snadno nepoškrábe. Velkým benefitem je pak opět široký výběr barevných variant.

 

Jak vybrat přírodní kámen pro vaši kuchyň

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!