Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pistole s pepřovým sprejem proti noži / foto: shutterstock

Jak se ubránit při přepadení

V životě nastávají situace, kdy se člověk potřebuje bránit. Pokud nejste zrovna mistrem v bojovém sportu, budete nejspíš potřebovat pomůcku, kterou znepříjemníte útočníkovi život. Důležité je také vědět, jak ji správně použít

Nejrozšířenějším obranným prostředkem jsou pepřové spreje. Trh jich nabízí nepřeberné množství. Doporučujeme nákup u zavedených prodejců, ideálně v prodejnách zbraní, kde máte jistotu, že sprej bude v kritické situaci opravdu fungovat. Nejlepšími spreji jsou takzvané gelové. Jsou mohohem účinnější, neboť ulpívají na oděvu i těle útočníka, a prodlužují tak účinek. Nezapomeňte pepřový sprej čas od času protřepat, aby jeho obsah nezatuhnul.

Pepřový sprej lze zakoupit i ve formě takzvané tekuté střely. Tekutina se v takovém případě nerozptýlí, ale doslova vystřelí ve formě úzkého paprsku. Výhodou je účinek na větší vzdálenost v řádu metrů, nevýhodou nutnost přesně mířit.

Nevěřte tvrzení výrobce, že spreje fungují na pět i více metrů. Platí to v ideálních podmínkách, kdy máte čas mířit, fouká správný vítr, a útočník trpělivě čeká, až ho zasáhnete. V praxi doporučujeme maximální vzdálenost 2-3 metry.

Šikovnou pomůckou pro osobní obranu jsou elektrické paralyzéry. Jsou to kapesní pomůcky, které mají na vrchní straně dva nebo více kovových hrotů, mezi nimiž po aktivaci přeskakuje elektrická jiskra podobná malému blesku. Útočníka někdy odradí už samotný zvuk výboje. Na rozdíl od sprejů se jedná o pomůcku vyžadující bezprostřední kontakt s tělem útočníka, což, jak vám řekne každý instruktor obrany, není zrovna ideální situace.

Při nákupu paralyzéru se neohlížejte na maximální možné napětí, kterým se výrobce rád chlubí. Daleko lepším ukazatelem je vzdálenost elektrod od sebe. Čím větší, tím lepší, neboť v takovém případě výboj daleko snadněji pronikne k pokožce útočníka, což je základní předpoklad úspěšné obrany.

Paralyzéry s elektrodami vzdálenými 1-2 cm sice vydávají efektní zvuk, ale při obraně musíte opravdu pečlivě cílit na odhalenou pokožku, například oblast krku. Kdo někdy zažil přepadení ví, že je to velmi obtížné, protože nemáte čas.  


Výhodou elektrického paralyzéru je, že ho lze přiložit kamkoli na těle útočníka, což se může hodit v situaci, kdy vás například povalí. Obranu může zkomplikovat silná vrstva oděvu, a je třeba se vyhnout kovovým předmětům, například hodinkám.

Lepší elektrické paralyzéry jsou vybaveny poutkem, které se vytrhne, pokud by vám chtěl útočník paralyzér vzít. Dojde k jeho deaktivaci, a tím pádem nebude moci být použit proti vám.

Stejně jako je třeba pepřové spreje občas protřepat, je nutné v paralyzéru čas od času zkontrolovat baterie, a ideálně je jednou za rok vyměnit, bez ohledu na to, zda byl paralyzér použit.

Lidé často při setkání s útočníkem zkamení a nejsou schopni pohybu. Proto je vhodné takové situace dopředu natrénovat, ideálně s někým neznámým. Můžete se třeba domluvit, že vás fiktivně překvapí cestou z práce. Řada netrénovaných lidí, kteří si mysleli, že krizovou situaci bezpečně zvládnou, nebyla schopna adekvátně zareagovat.

Samozřejmě není třeba zdůrazňovat, že pokud je to jen trochu možné, vyhýbejte se rizikovým místům bez lidí. Když není zbytí, mějte v každém okamžiku přehled o situaci kolem sebe, a obrannou pomůcku držte v pohotovostní poloze v kapse. V kabelce nebo tašce je vám k ničemu.

Nikdy nenoste jakoukoli obrannou pomůcku viditelně, jak je občas doporučováno. Připravili byste se o moment překvapení, který často rozhoduje o tom, kdo vyhraje.

Jak se ubránit při přepadení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!