Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žena v bazénu / foto: shutterstock

Bazény - vítané osvěžení do každé zahrady

Bazény se dlouhodobě těší obrovské popularitě. Všeříkajícím důkazem budiž, že při projíždění českými městy a vesnicemi prostě nelze přehlédnout všudypřítomné zahrady rodinných domů, jejichž dominantou je právě bazén.

Není se však vůbec čemu divit, protože v horkých (nejen) letních dnech není nic lepšího, než příjemné a nesmírně osvěžující ochlazení přehřátého těla v bazénu. Jeho výběr nicméně není jednoduchou záležitostí a už vůbec jej není radno podceňovat, neboť je to právě on, kdo bude významnou měrou udávat ráz zahrady.

Prvně se je třeba zaměřit na to, co od bazénu vůbec očekáváte. Zdali vám bude sloužit pouze k relaxaci, či si v něm máte v plánu udržovat sportovní kondici, nebo dokonce rehabilitovat? Dle toho je třeba zvolit velikost, hloubku a případně i tvar bazénu. Rozhodně nemusíte zůstat jen u klasiky v podobě bazénu ve tvaru čtverce, oválu a kruhu, sáhnout můžete klidně i po netradičnějších tvarech.

Nadzemní či zapuštěný, to je, oč tu běží

Naprosto klíčovým rozhodnutím je pak to, jestli dáte přednost nadzemnímu nebo zapuštěnému bazénu. Zatímco prvně jmenovaný, jenž si můžete pořídit ve dvou základních typech - nafukovací a rámový, se bude na zahradě náležitě vyjímat, druhý zmiňovaný po instalaci naopak dokonale splyne s okolním terénem. Každopádně kromě estetiky s tímto rozhodnutím úzce souvisí i otázka financí, protože nadzemní bazény jsou oproti těm zapuštěným řádově i několikanásobně levnější.

Opět tedy nezáleží na ničem jiném, než na vašich osobních preferencích a finančních možnostech. Nicméně, ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ bazénu, nesmíte opomenout ani na bazénové doplňky. Téměř až samozřejmostí by mělo být pořízení letní a zimní plachty, jež váš bazén ochrání třeba před nezvanými zvířecími návštěvníky. Náročnější z vás si mohou bazén vybavit kupříkladu i protiproudem nebo takzvaným blowerem, který pracuje na principu vířivky.

O bazén je nezbytně nutné se dobře starat

Když už si úspěšně vyberete svůj vysněný bazén, je třeba mít bezpodmínečně na paměti, že se o něj též budete muset náležitě a pravidelně starat. Tedy tak, aby voda v něm byla vždy čistá a zdravotně nezávadná. Udržovat perfektní kvalitu vody nejvíce napomáhá krom mechanické a chemické ochrany v podobě bazénového vysavače a bazénové chemie, především kvalitní filtrace.

Na trhu se vyskytuje hnedle několik technologií a filtračních metod, za zmínku stojí například technologie bezpotrubních filtračních jednotek. Vyjma čistoty je dobré myslet i na bezpečnost, a to především pokud se kolem bazénu pohybují děti. Proto nesmíme opomenout zmínit, že existuje celá řada ochranných prvků, které dokáží zamezit jejich nechtěnému pádu do bazénu - jsou jimi bezpečnostní zábradlí či krycí lamelová roleta.

Bazény - vítané osvěžení do každé zahrady

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!