Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kočka a káva / foto: shutterstock

Kočičí kavárny – nahlédnutí do života jiného tvora

Kočičí kavárna je místo, kde se setkávají dva odlišné světy. Někdo tam zajde ze zvědavosti, někdo záměrně. Kočky totiž neomylně poznají, že vás něco trápí.

Kočičí kavárny vymysleli Japonci. Svět jim vděčí za spoustu věcí. Možná se pamatujete na svoje první digitálky, pokoutně sem před revolucí pašované a prodávané veksláky. Ty moje byly za pětistovku, od pana Hlavatého, veksláka důchodce, kterého krátce poté přepadli, a on to nenahlásil, protože by ho nemilosrdně zavřeli. Ale to by byl jiný příběh...


Japonci jsou velmi pracovití, jenže neumějí odpočívat. Proto také mají největší počet sebevražd na světě. Chytré hlavy přemýšlely, jak jejich nešťastné duše znovu naplnit, jak jim dodat nový elán. Zkrátka aby nemysleli na blbiny... a vymysleli kočičí kavárny.  

Abyste rozuměli, kočičí kavárna není místo, kde se kočičákům servíruje káva či zákusky. Ačkoli, nikde není řečeno, že se tu a tam některá neobslouží. Kočky jsou mazané. Při naší nedávné návštěvě kočičí kavárny v centru Prahy se nám zrzek Bárny ustavičně pokoušel vypít voňavou kávu. V kočičí kavárně je zkrátka živo. Někdy vás kočky vyslechnou, někdy ignorují. Někdy je zajímáte vy, někdy to, co máte na stole.     

Do kočičí kavárny jdete i tak trochu podpořit tvorečky, kteří to v životě neměli snadné. Odevšad je vyháněli, a jen tu a tam jim pod tíhou špatného svědomí dali kousíček ze svého nadbytku. V kočičích kavárnách jsou i tvorečkové, kterým se hodná panička odebrala na věčnost, nebo se s pár věcmi přestěhovala z chaloupky od lesa do panelového důchoďáku.   

V kočičích kavárnách jsou i kočky ušlechtilé, nebo chcete-li šlechtěné. Ty vám toho moc nepoví. Znají jen plnou misku a kočičí záchod. Jenže vy už víte, že nejdůležitější v kočičí kavárně nejsou kočky, ale jejich příběh. Jdete tam, abyste nakoukli do kočičího světa, a na chvíli se stali jeho součástí.


Kočky nejsou v kavárně na ozdobu pyšného majitele. Šlechtěná chlupatá koule může vyprávět nanejvýš o cestě k veterináři, nebo z obýváku do kuchyně. Útulková dokáže celé hodiny povídat o opravdovém životě. A taky o vděčnosti, a o odpuštění. Přijde se pomazlit, ačkoli jí lidé ublížili.

Do kočičí kavárny se chodí ke kočkám na návštěvu. Příjemně posedíte, vyslechnete jejich vyprávění, tu a tam  doplněné poznámkou majitele o jejich strastiplném životě. Občas se s nimi pomazlíte, nebo je jenom tak pohladíte, když se vám hbitě prosmeknou pod rukou. Kočky z vás snímají negativní energii. Ať chcete nebo nechcete. Ale vy chcete. V kočičí kavárně je vám zkrátka dobře.

Kočičí kavárny – místa, kde se dá nahlédnout do života jiného tvora

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!