Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Horská krajina / foto: Finep

Vesnice versus město: kde se lidem lépe bydlí?

Jedni mají klid a čerstvý vzduch, jiní mají kousek od domu lékárnu otevřenou i o víkendu. Češi se rádi poměřují, a to třeba i v tom, jestli je lepší bydlet na vesnici nebo ve městě. V dnešní době se ale dřív tak markantní rozdíly smazávají. Navíc má každé z míst svá pro a proti. Tak které vyhraje u vás?

Ve městech lidé více utrácejí

A proč by taky ne? Kdo by odolal kavárně, která vás láká už zpoza rohu? Množství obchodů, kin a dalších příležitostí, kde utratíte spoustu peněz, je ve městě jednoduše víc. Vesnice dnes už taky mají vlastní samoobsluhy a služby, určitě jich ale není tolik jako právě ve městech. Možnost utratit peníze je proto menší.

Na první pohled tedy vítězí vesnice. Pokud nepočítáme náklady na dopravu. Do práce, do školy, do obchodů, za zábavou. Potom vyjdou obyvatelé obou míst téměř nastejno.

Máte koníčky? Zamiřte na vesnici

Podle dlouhodobých průzkumů obyvatelé měst tráví volný čas spíše posezením s přáteli nebo surfováním po internetu. Na druhou stranu tu ale najdete více sportovišť, fitcenter a míst zaměřených na vybrané druhy sportů. Zahrát si takový baseball je lepší na hřišti, i když házet si s rukavicí můžete všude.

Na vesnici si místní chodívají zase častěji zahrát fotbal, rybaří, houbaří a vůbec tráví více času venku, na čerstvém vzduchu. U kvality ovzduší nemá smysl se dlouze zastavovat, ve srovnání s městem má vesnice navrch.

Zaměstnanost jako jeden z hlavních důvodů ke stěhování

Pokud jste podnikatel, pracujete takříkajíc na sebe nebo jste externista, na vesnici nebudete mít se zaměstnáním problém. Ostatní to ale tak snadné nemají. Hlavním důvodem, proč se lidé stěhují například do bytů v Praze, je množství pracovních příležitostí a mzdy, které jsou především ve velkých městech vyšší.

Ať už se tedy rozhodujete, zda si postavíte dům na vesnici, nebo koupíte byt ve městě, nejjednodušší pro vás bude sepsat si oblíbený seznam pro a proti. Univerzální odpověď totiž neexistuje.

Vesnice versus město: kde se lidem lépe bydlí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!