Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zahradní domky / foto: shutterstock

Zahradní jezírko pro potěchu oka i zpříjemnění nevzhledných zákoutí zahrady

Přemýšlíte nad tím, jak ze svého kousku zahrady udělat příjemné místo, které by bujelo životem, lákalo k návštěvě ptactva a vám zpříjemňovalo všední dny?

Postavte si zahradní jezírko svépomocí

Neplánujete-li se v zahradním biotopu koupat a chcete-li jej opravdu pouze pro potěchu oka, pěstování vodních rostlin a případně chov okrasných ryb, máme pro vás dobrou zprávu, zvládnete ho v pohodě postavit sami. Stačí si vše dopředu promyslet, proměřit a nepodcenit detaily.

Co si srovnat v hlavě předtím než se do stavby jezírka pustíte?

Jasno byste měli mít zejména ve velikosti a tvaru budoucího jezírka. Tomu je potřeba přizpůsobit hloubku a rozměry výkopu. Jámu kopejte alespoň o 20 cm hlubší, než jakou chcete mít výslednou hloubku jezírka, počítejte také alespoň s 10 cm okrajem pro založení jezírkové fólie. Při kopání si nejlépe dlouhou rovnou latí ohlídejte stejnoměrnou výšku okrajů jezírka a ze dna jámy nezapomeňte důkladně odstranit všechny ostré předměty, jako například kameny, kořeny stromů a podobně. Na dno jámy nasypte alespoň 10 cm písku a pořádně jej zhutněte. Ten poté pokryjte netkanou textilií a teprve na ni položte jezírkovou fólii. Máme pro vás dobrou zprávu, v tuto chvíli je již většina hrubé práce při stavbě jezírka hotova. Nyní stačí jezírko začít opatrně napouštět vodou. Předtím ještě na jeho dno nakupte trochu kamení či písku, aby se fólie při plnění nezačala vzdouvat.

Moderní zahradní jezírko

Nezapomeňte na vodní rostliny

Jakmile je fólie pevně usazena a jezírko je alespoň zčásti napuštěné, nastává ten pravý čas pro výsadbu vodních rostlin. K usnadnění jejich zakořenění použijte výsadbové košíky nebo speciální vaky z přírodního kokosového vlákna, které lze snadno usadit do vrstvy písku a zakrýt zeminou. Předem je potřeba si rozvrhnout rozmístění rostlin a zejména vhodnost jejich umístění do jednotlivých zón. Pro mělčí regenerační zóny jezírka se hodí zejména některé druhy vlhkomilných rostlin, například petrklíče či hadí kořen, vhodný je ale také orobinec, puškvorec či rákos. Kořeny této fauny mají zásadní vliv na filtraci vody, proto si jejich skladbu dobře promyslete. Do hloubkové zóny vybírejte spíše nižší rostliny nebo ty, které se rozrůstají po povrchu vodní hladiny. Zasadit sem můžete i tolik oblíbený lekníny anebo méně známý okřehek, stulík či žebratku.

Jezírko s fontánkou

Chcete v jezírku i ryby?

Na chování vodních živočichů je potřeba myslet již při kopání jezírka. Ryby totiž potřebují minimální hloubku vody okolo 1 m, aby mohly přezimovat. Přemýšlejte také nad pořízením vodního čerpadla, které by vodu pravidelně okysličovalo podobně jako v akváriu. Rozhodně si ale předem rozmyslete, jaký druh ryb chcete ve svém zahradním jezírku chovat a dobře si předem prostudujte jeho životní nároky.

 

Zahradní jezírko pro potěchu oka i zpříjemnění nevzhledných zákoutí zahrady

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!