Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoční hvězda / foto: shutterstock

Pěstujte vánoční hvězdu tak, aby vám vydržela až do další zimy

Pryšec nádherný známější pod označením vánoční hvězda se každoročně v čase adventu objevuje na pultech našich obchodů. Kombinace zelené a červené pomáhá navodit kouzlo Vánoc.

Kde se vzala vánoční hvězda?

Původní domovinou této rostliny je Jižní a Střední Amerika a především Mexiko, kde se s ní můžete setkat v podobě polokeře vysokého až 5 metrů. Znali ji již staří Aztékové, kteří ji využívali především k výrobě červeného barviva. Okrasu vánoční hvězdy netvoří květy, ale zabarvené listy na jejím vrcholu, tzv. listeny. Ty mohou být jak typicky červené, tak například i krémově bílé anebo jemně růžové. Šlechtěním byla získána celá řada barevných odstínů, červený však stále patří k nejoblíbenějším.

Vánoční hvězda

Cesta z Ameriky do Evropy

Pryšec se ze své domoviny dostal do Evropy již počátkem 19. století. K jeho masivnímu rozšíření ale došlo nejprve v Severní Americe, kde jej německý emigrant Paul Ecke začal prodávat do drahých obchodů v Hollywoodu. Od té doby si vánoční hvězdou zdobí své příbytky lidé všech sociálních vrstev. Do našich končin se tato tradice dostala až o více než 150 let později, zhruba v polovině 20. století.

Pěstování vánoční hvězdy

Jak vánoční hvězdu pěstovat?

Také se trápíte tím, že vám každý rok tato nádherná rostlina uschne a o dalších Vánocích musíte kupovat novou? Pak se v první řadě zaměřte již na její výběr. Uprostřed vrcholu obsahuje rostlina pravé květy. Ty jsou drobné a neměly by být odkvetlé. Dbejte na to, aby převažovala poupata. Jenom tak budete mít jistotu, že pryšec bude kvést ještě alespoň 2 měsíce. Po odkvětu rostlině snižte zálivku a přesuňte ji na chladnější místo. Odstřihněte zbylé listeny a přesaďte ji do nového substrátu, který udržujte neustále vlhký. V průběhu vegetace ji můžete i letnit a samozřejmě dostatečně hnojit. Abyste měli v zimě opět krásně zbarvené horní listeny, je potřeba zkracovat pravidelným zakrývání uměle pryšci den již od října. Pokud to neuděláte, vybarví se až na přelomu prosince a ledna a to už je pro vánoční atmosféru pozdě.

Pěstujte vánoční hvězdu tak, aby vám vydržela až do další zimy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!