Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stylový nábytek / foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Jak vybírat nábytek do předsíně

Předsíň není jen prostorem, ve kterém vítáme návštěvy a zouváme či naopak nazouváme si boty. V bytech plní funkci předsíně chodba, často poměrně malá a úzká. Právě proto je často poměrně velkou výzvou pokusit se do tohoto malého prostoru vtěsnat nezbytné kusy nábytku, které do něj neodmyslitelně patří.

Jedná se samozřejmě o botník, věšák a v neposlední řadě i šatní skříň, pro kterou je v menších bytech nejlogičtějším místem právě předsíň. Jak při výběru nábytku do chodby a předsíně postupovat a na co klást důraz?

Předsíň jako česká specialita

Předsíň nebo chodba, která plní její funkci, není v globálním měřítku samozřejmostí. V zemích s teplým podnebím není předsíň tak, jak jí chápeme my, úplně obvyklá. Tento rozdíl plyne z toho, že v těchto oblastech není nutné se nikterak dlouho a náročně převlékat či přezouvat.

Z toho, že právě tato činnost je tou hlavní, která se bude v předsíni odehrávat. Je tedy jasné, že chybět zde nemůže botník a věšák na oblečení (ten nemusí být volně stojící, ale může být umístěn na zdi).

Do předsíně jsou také často umisťovány šatní skříně. Při jejich výběru je třeba zohlednit počet osob v domácnosti, které si budou do skříně ukládat své věci. V potaz je třeba brát i potřeby jednotlivých osob, současně je ale dobré nechat si jistou rezervu (děti sice potřebují méně místa, rostou ale velice rychle a za několik málo let bude situace zcela odlišná). Pokud budete šatní skříň využívat i pro uložení např. žehlícího prkna, sušáku na prádlo apod., musíte šatní skříň ještě více „nafouknout“.

Zvláště v bytech bude ale hrát při výběru šatní skříně největší roli velikost předsíně.

 

Jak vybrat šatní skříň?

Předsíně a chodby jsou ideálním prostředím pro vestavěné šatní skříně. Díky nim lze využít prostor maximálně efektivně, neboť vestavěné skříně jsou konstruovány od podlahy ke stropu a ideálně po celé dostupné délce chodby.

Při výběru konkrétní podoby a typu šatní skříně je důležitá volba konstrukčního materiálu. Nejčastěji využívanými jsou lamino a dřevěný masiv. První jmenovaný materiál je levnější, snadno se udržuje a nabízí široké možnosti barevného provedení. Masiv oproti tomu vytváří dojem exkluzivnějšího materiálu a vyznačuje se také dlouhou životností i snadnějšími opravami. To vše samozřejmě s vyšší cenou a náročnější údržbou.

Mnohem dříve, než ale dojde na problémy s dřevem či laminem, mohou se ozvat problémy s panty a kováním. Jejich kvalita má pro to, jak bude s využíváním šatní skříně majitel bytu spokojen, zásadní důležitost. Při výběru je třeba právě těmto konstrukčním prvkům a kvalitě jejich zpracování věnovat maximální pozornost.

Velmi dobře si při výběru promyslete vnitřní uspořádání skříně, důležitý je dostatek polic a šuplíků, případně větších ukládacích prostor, jak pro bundy a kabáty, tak např. pro již zmíněné žehlící prkno apod. V případě vestavěných skříní vyráběných na zakázku si lze vnitřní uspořádání navrhnout, využijte této možnosti na maximum.

Dobře si přitom rozmyslete rozměry jednotlivých oddělených ukládacích prostor, pokud chcete do police skládat trička, volte rozměry tak, aby se tam na šířku vešlo jedno, dvě, tři trička atd. Volit šířku na 1,5 trička je neefektivní.

Dobře si rozmyslete také hloubku šatní skříně, pokud je umístěna v úzké chodbě, je potřeba, aby byla zvolena jako kompromis mezi její kapacitou a průchodností chodby. Chodba musí být i nadále použitelná, v budoucnu bude muset chodbou projít např. nová pračka, lednice apod.

Dalším parametrem, na který je nutné brát ohled, je samozřejmě cena. I pro nábytek se naštěstí pořádají slevové akce a akční letáky umožní nakoupit opravdu výhodně.

Jak vybírat nábytek do předsíně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!