Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sklenky s koňakem / foto: 5PH / Shutterstock.com

Tipy na nejlepší cognac, brandy a armagnac

Cognac (česky koňak) je nápojem gentlemanů, o tom není sporu. Je to nejprestižnější druh brandy a je symbolem požitkářství a luxusu. Názvem cognac se ale nemůže pyšnit kdejaká pálenka. Chcete si umět vybrat ten správný?

Zajímavá historie

Prvopočátek cognacu můžeme vystopovat až do 3. století, kdy byly poprvé založeny vinice v okolí města Cognac. Co se ale pálenky z hroznů týká, ta se objevila až na konci 15. století, kdy francouzský král Ludvík XI. povolil vinařům přebytky z vinic vypálit. Podle odborníků byl ale koňak vymyšlen a stvořen Holanďany, kteří jej rádi popíjeli na svých námořních výpravách. Původně ji námořníci ředili vodou, později ji začali popíjet neředěnou a koňak byl na světě. Proslavili jej ale právě vinice kolem města Cognac. A i ty málem zmizely ze světa, když byly napadeny mšičkou révokazem (Phylloxera vastatrix), což je invazní druh hmyzu zavlečený z Ameriky. Naštěstí se podařilo vinice obnovit, ale koňak nadále zůstal velice exkluzivním zbožím.

Jak se vyrábí

Jak již bylo řečeno, koňak je ve své podstatě pálenka z hroznů. Vyrábí se ale jen z určitých bílých odrůd, především Ugni Blanc, Folle Blanche a Colombard. Zajímavé je, že víno z těchto hroznů je opravdu velmi kyselé a k masu nebo těstovinám byste si jej určitě nedali. Pro následnou destilaci se ovšem hodí skvěle. Výroba probíhá v tradičních měděných nádobách a zahrnuje dvojitou destilaci kvašeného moštu. Výsledkem tohoto procesu je 70% koňak, který musí dále zrát. Pro vznik jednoho litru koňaku je potřeba zhruba devět litrů vína.

Koňaky se dále dělí podle doby zrání, což poznáte podle zkratek na etiketě. Zkratka VS (Very Special) označuje koňak, který zrál alespoň dva roky. Písmena VSOP (Very Superior Old Pale) nebo označení Reservé zdobí koňak, který zrál minimálně 4 roky. A konečně koňak zrající minimálně deset let se označuje zkratkou XO (Extra Old).

Koňak, brandy, Armagnac

Jak tyto tři nápoje rozlišit? Názvy jistě znáte a jádro také – vyrábí se z hroznů. V čem je tedy ten rozdíl? Brandy je souhrnný název pro všechny vinné pálenky. Může být gruzínská, arménská, španělská (Torres) či řecká (známá Metaxa) a zahrnuje také koňak a Armagnac. Co se Armagnacu týče, oproti koňaku se liší místem původu. Je sice také francouzským produktem, ale z oblasti Gaskoňska. Liší se také svou výrobou. Je pálen jen jednou a prochází procesem takzvané postupné destilace. Výsledné množství alkoholu nesmí u Armagnacu překročit 63 %. Stejně jako koňak prochází přísnou kontrolou kvality a názvem Armagnac se může pyšnit pouze pálenka vyráběná ve třech gaskoňských regionech.

Jak vybrat koňak

Pokud chcete okusit prvotřídní koňak, v supermarketu nehledejte. Raději prozkoumejte e-shopy zaměřené na kvalitní alkohol. Jak vybírat? Nemáte-li s pitím koňaku zatím zkušenosti, dejte na rady expertů a sáhněte spíše po mladší láhvi. Dlouho zrající koňak má totiž velmi výraznou chuť, která nemusí sedět každému. Správnou volbou bude určitě Hennessy VS, který vás svou jemnou chutí lískových oříšků zaručeně dostane. Navíc se prodává ve speciální designové edici a jako dárek bude jistě nepřekonatelný. Chybu rozhodně neuděláte ani se značkou Frapin, která funguje již od roku 1270. Cognac Frapin VSOP pochází přímo z vinic Premier Cru v srdci Cognacu. Oslní vás nejen jeho harmonická chuť a sytě oranžová barva, ale také luxusní karafa. Cognac Frapin 1270 je vhodný spíše do drinků a jistě jím oslníte své přátele při zahradní párty.

Číslem jedna mezi koňaky je dozajista tradiční francouzská značka Martell. Především Martell XO vám zařídí exkluzivní chuťový zážitek. Snoubí se v něm příjemná svěžest a nádech ovoce. Hodí k přípravě koktejlů i jako digestiv.

Vyzkoušet můžete i koňaky značky Rémy Martin. Rémy Martin XO se svou vynikající chutí a ovocnou vůní skvěle hodí k dezertům. Rémy Martin VSOP vás zase překvapí jantarovou barvou a broskvovými a vanilkovými tóny. Máte-li chuť na opravdový luxus, případně chcete-li oslnit opravdu úžasným dárkem, budiž pro vás jasnou volbou Rémy Martin Luis XIII. Tento koňak jako jediný na světě nese označení Ultra Premium Cognac. Je synonymem luxusu a legendou mezi koňaky. To se také odráží v ceně. Při nákupu tak počítejte s tím, že se vaše peněženka pořádně prohne.

Tipy na nejlepší cognac, brandy a armagnac

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!