Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Urob si sám: bombu, auto i vrtulník!

Internet je plný návodů. Počínaje tím, jak si složit počítač a konče třeba vyhlazením lidstva atomovou bombou.

Internet je studnicí tu bezvýznamných, tu cenných informací, na jejichž získání bychom ještě před několika lety potřebovali nákladný výzkum. Kromě nejrychlejšího zpravodajství a dat o všem možném v jeho hlubinách najdete také návody prakticky na cokoliv.

S internetem uvaříte i bombu vyrobíte
Například kuchařky se mohou radovat a nemusí již skladovat výstřižky z novin a časopisů s recepty v nepřehledné změti – na internetu najdou návod, jak uvařit jídlo, které se běžně obědvá třeba v Jižní Africe. Nebo si snad chcete postavit počítač z vlastních komponent? Díky jednoduchým obrázkovým návodům to není žádný problém. To jsou ale jen ty nejběžnější příručky, s trochou snahy se toho dá najít mnohem více.

Mediálně velice oblíbené jsou všelijaké návody na výrobu bomby. Kam ten svět spěje, když si dneska pumu může zbastlit kdejaký kutil ve své dílničce, že? Těchto návodů se dá najít celá řada, od těch zcela bláznivých, podle nichž by měl být bomba hotová za pár minut, přičemž k jejímu sestrojení nepotřebujete víc než lepidlo, vodu, kypřící prášek, coca-colu a tak podobně, až po ty serióznější, jež by podle odborníků skutečně mohly navést až k sestrojení bomby.

Skutečně funkční návody pochopitelně čelí cenzuře agentů bezpečnostních služeb z celého světa, protože opravdu není záhodno, aby si bombu vyrobil každý nadšenec – a že by se jich našlo, nehledě na fundamentalisty všeho druhu rozmístěné na celém světě.

Internet je ale jako bující organizmus – nikdy se nedá zcela postihnout a už vůbec ne uhlídat (pokud nejste zrovna v Číně), takže především na rozličných arabských fórech se to manuály na výrobu bomby jen hemží.

Co třeba helikoptéra nebo auto?
Některé mají způsobit malý výbuch jen výstražného charakteru, jiné už dokáží pořádně řachnout. Nechybí ani návody na výrobu atomové bomby. Málokdo ho ale ozkouší, protože mu zcela jistě budou chybět potřebné části a materiál.

Podomácku si můžete ale zbastlit třeba i helikoptéru. A to jak z papíru, tak na dálkové ovládání, ale překvapivě i jednomístný vrtulový stroj, ve kterém se sami vznesete. Tedy pokud si na to na vlastní nebezpečí troufnete. Pak už nepřekvapí, že se to na síti jen hemží návody k sestrojení nejrůznějších vozidel, což je vůbec oblíbená disciplína. Takové káry se pak často utkávají v příslušných soutěžích a bývá to velká zábava.

Domácí operace
Spíše obskurní charakter mají návody na podomácku prováděné operace a lékařské zásahy – od amatérského porodu, přes sterilizaci až po oční transplantaci. Vrcholem budiž sbírka trefných rad, jak si provést lobotomii. Následky pochopitelně nesete jen vy sami a je vám nejspíše jasné, že bez nich se z takových hrátek dostanete jen velkým zázrakem.

Naopak vcelku podnětné a inspirativní mohou být návody na ty nejdůležitější lidské činnosti. Kdo neví, jak se správně chovat na prvním rande, může si to vygooglovat. Jak správně sexuálně uspokojit partnera či partnerku také patří k oblíbeným a vyhledávaným tématům.

Celou věc tedy můžeme zobecnit na konstatování, že na internetu – v některých případech s trochou snahy – najdete rady úplně na všechno, co vás v životě potká. Je totiž pravděpodobné, že to před vámi potkalo už pár jiných lidí.

Jaký návod jste hledali na netu vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 81