Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kvalitní povlečení / foto: Shutterstock

Bavlněné povlečení je nepřekonatelné

Bavlna je jako materiál hitem v různých oblastech a také do postele patří kvalitní bavlněné povlečení, na které nedáme dopustit.

Překvapivě je bavlna dnes již v mnoha překonána. Už dávno neplatí, že nejkvalitnější spodní prádlo je z bavlny. Nosíme mnohem raději různé funkční prádlo, nebo naopak z perfektně vypadající kvalitní syntetiky, která dnes umí být příjemná pro tělo a vzdušná. Ponožky ze směsového materiálu rovněž lépe padnou. Dokonce i bavlněná trička shodily z piedestalu funkční tkaniny. Kde se však bavlna drží, tak v našich ložnicích.

Bavlněné povlečení

Povlečení do postele musí být z bavlny

Bavlněné povlečení vede v hitparádě lůžkovin a přes pokusy prosadit i jiné materiály, je zatím bavlna naprosto nepřekonatelnou. Bavlně nahrávají nejen vlastnosti tohoto materiálu, které jsou pro spánek tak vynikající, že jiné nehledáme. Povlečení do postele z bavlny umí být až neuvěřitelně variabilní. Klasické bavlněné povlečení je standard, na kterém se kouzlí především se vzory. Jenomže pak tady máme bezúdržbové (rozumějte – nemusíte žehlit) bavlněné krepové povlečení, mnozí jsou v šoku, když zjistí, že bavlněný může být i flanel a dokonce satén. Bavlněný satén je přitom díky svému hladkému a lesklému vzhledu pokládán často mylně za syntetický.

Povlečení pro každé roční období může být vždy z bavlny

Lehoučké tenké povlečení do postele na léto, ale i hřejivější pro jaro a podzim, či teplé na zimu – každé může být z bavlny. Bavlnění povlečení je variabilní, podle typu úpravy umí nabídnout jakýkoliv tepelný komfort, dovede chladit i zahřát. Nemusíte si v zimě pořizovat fleece povlečení. Ne každému je příjemné.

Do hypermoderních interiérů i na chalupu

Výhodou bavlněného povlečení je jeho extrémní designová variabilita. Hodí se jako luxusní bavlněné povlečení i chalupářské povlečení. Stáčí si jen správně vybrat. Stejné je to s rozměry. Povlečení 140×200 cm koupíte stejně snadno, jako tzv. francouzské povlečení, které vás uloží pod jednou přikrývkou s partnerem. Snadno jde pořídit i prodloužené velikosti s délkou 220 cm. Populace podle vědců extrémně roste a prodloužená délka povlečení je tak žádanou. U zmíněného francouzského je standardem.

Barevné povlečení

Pět hitů v designu bavlněného povlečení

Jak si vybrat bavlněné povlečení podle designu? Některé z hitů se drží dlouho, jiné nás lákají vyměnit ložné prádlo právě teď. Možností je rozhodně více než pět, ale tyto jsou aktuálním trendem.

Květinové a motýlí louky: Přesně tak má vypadat letní povlečení. Je ideální do městské ložnice i na chalupu. Je krásné a plné energie.

Káro i pro pány: Pokud hledáte něco více unisex, či dokonce v pánském stylu, sáhněte po károvaném povlečení. To nikdy nezklame, je moderní a nadčasové současně.

Foto povlečení: Zaujme děti, teenagery, ale i dospělé. Povlečení s animáky i s akčními hrdiny, též se zvířaty i líbivou architekturou, to vše vypadá na povlečení pompézně a luxusně.

Dvě strany: U mnoha povlečení je dnes standardem, že peřina, a někdy též polštář, jsou z každé strany jiné. Mohou být inverzní, jinak poměrově barevné, nebo logicky navazující na lícní stranu povlečení.

Jako kachličky: Pouhý patchwork už nestačí. Moderní povlečení vypadá jako retro dlaždice či obklady. A sluší mu to.

K tomuto článku není otevřena diskuze