Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Venkovní terasy / foto: https://www.gardina.cz/magazin/

Co všechno potřebujete vědět o stavbě venkovní terasy?

I když panuje venku zima a jsme rádi, že můžeme relaxovat v teple domova, po parném letním počasí se nám často zasteskne. Pokud se ho už nemůžete dočkat, zimní období si zpříjemněte plánováním stavby venkovní terasy.

Toto rozšíření domu vám bude k užitku a využijete ho na sto procent. Před samotnou stavbou venkovní terasy si promyslete její umístění, design i použitý materiál. Ono se to na první pohled nezdá, ale nejedná se o super jednoduchý úkol. Klíčem k úspěchu je nejen soulad terasy s domem a jeho okolím, ale rovněž kvalita materiálů. Bezpochyby budete potřebovat terasová prkna a hranoly, distanční podložky i rektifikační terče.

Stavba terasy

Začátky bývají krušné

Umístění terasy hraje prim. Dávejte si pozor na výběr orientace a dejte přednost jihovýchodní či východní straně. Ani hojnost stromů u terasy není vhodná, terasová prkna by vám mohla zvlhnout. V tomto ohledu vám pomohou distanční podložky, s nimiž je montáž jednoduchá, dokonce chrání dřevo v nejzasažitelnějších místech před vlhkostí. Pokud se mrknete na web Gardina.cz, najdete tam modely se špičkovou ventilací. Nebudeme však předbíhat, protože nejprve musíte zvolit podklad, který je alfou omegou všeho. Jedná se o dokonale zhutněný makadam nebo štěrk a následně písek. Až poté lze vložit na podklad betonové desky, nosné trámy a posléze dřevěná prkna.

Stavba terasy

Pozor na spád terasy

Když už máte hotový podklad a betonové desky, můžete začít s rovnáním nosných trámů a desek. Dávejte si však pozor, abyste vyladili přirozený spád. Jinak by nemohla dešťovka přirozeně odtékat a u domu by se vám hromadila voda. Hned na začátku myslete na externí přívody elektřiny. Pozdější instalace nebývá snadná a skoro všichni se při ní rozzlobí. Za zmínku stojí i vhodný výběr terasových prken. Někoho zaujmou terasová prkna z evropského dřeva, jiný dá přednost exotice.

K tomuto článku není otevřena diskuze